GRAFIC. Rușii cer băncilor refinanțarea creditelor ipotecare în valută

GRAFIC. Rușii cer băncilor refinanțarea creditelor ipotecare în valută
Foto: img.gazeta.ru


Devalorizarea rapidă a rublei rusești determină tot mai mulți cetățeni ruși să ceară revizuirea condițiilor în care au contractat creditele ipotecare. După o devalorizare  a rublei cu peste 60% de la început de an, debitorii au ajuns în situația de a nu-și mai putea onora datoriile la împrumuturile în valută.

Odată cu ieftinirea puternică a rublei față de dolar și euro, pe piața bancară a Rusiei a reapărut problema datornicilor la creditele ipotecare în valută, care a fost caracteristică anilor 2008-2009, când Rusia a fost lovită și ea de criza financiară mondială, transmite rbc.ru.

Ipotecarele în valută au căpătat popularitate în rândul rușilor în anii 2005-2007. Atunci rata avantajoasă la creditele în dolari și euro de 8-9% anual a atras de partea sa mulți clienți de la creditele în ruble, care impuneau o rată de 14-15% anual. Cursul de schimb era pe atunci de aproximativ 28 ruble pentru un dolar și 37 ruble pentru un euro.

În anul curent devalorizarea rublei cu peste 60% față de dolar a readus în actualitatea problema ipotecarelor în valută. Către sfârșitul lunii octombrie 2014 ponderea creditelor ipotecare în valută restanțiere a ajuns la 14%, avansând timp de un an cu 2p.p., în timp ce ponderea ipotecarelor restanțiere în ruble din contra s-a diminuat de la 2,9% la început de an la 2,5%.

Conform agențiilor de colectare a datoriilor, creșterea restanțelor la împrumuturi a coincis cu perioadele de devalorizare accentuată a rublei, iar băncile confirmă și intensificarea adresărilor clienților cu cererea de restructurare sau refinanțare a acestor credite.

Astfel doar în primul trimestru al anului 2014 Banca ipotecară DeltaCredit a primit cereri de refinanțare a creditelor în număr care a depășit numărul total pe anul 2013. În trimestrul doi numărul de apelări s-a redus cu 80% față de trimestru precedent, iar în trimestrul trei iar s-au intensificat, depășind de două ori numărul înregistrat în primul trimestru al anului.

Raiffeisen Bank și Gazprombank de asemenea confirmă creșterea restanțelor la creditele ipotecare în valută din ultimul timp, precum și adresarea frecventă a clienților cu cererea de restructurare a acestor împrumuturi. O bună parte din posesorii creditelor respective au avut și în 2009 probleme, iar unele din ele au fost deja atunci restructurate.

Ce pot face debitorii intrați în dificultate? Cel mai simplu mod de rezolvare a problemei este refinanțarea creditelor în valută cu credite în ruble, adică contractarea unui credit în moneda națională pentru a achita creditul în dolari sau euro. Dar nu orice bancă este gata să refinanțeze astfel de credite. Spre exemplu, banca DeltaCredit refinanțează creditele clienților proprii, dar și ai altor bănci, pe când banca Nordea acceptă refinanțarea doar a ipotecilor acordate de altă bancă. Dar și în acest caz refinanțarea poartă un risc. Odată ce înlocuirea creditului în valută cu unul în ruble se va transpune într-un credit cu o rată a dobânzii mai înaltă de acum, afacerea se va dovedi nerentabilă dacă rubla nu se va mai devaloriza în tempoul de până acum, ca să fie răscumpărată dobânda suplimentară.

O altă opțiune pentru debitori este restructurarea creditelor. Restructurarea unui credit presupune modificarea graficului de rambursare a creditului prin schimbarea datelor de plată și a sumelor de plată. Clientul poate cere chiar și o perioadă de vacanță, adică o perioadă de grație la plata creditului de câteva luni.         

Dacă cele două variante nu sunt preferate de debitor, rămâne de scos imobilul la vânzare, iar în unele cazuri aceasta este de fapt unica soluție de rezolvare a problemei.

Rata de schimb al rublei stabilit de Banca Centrală a Rusiei este în prezent de 53 ruble pentru un dolar și 66 ruble pentru un euro. Deși problema restanțelor este acută pentru ipotecarele în valută, totuși ponderea creditelor ipotecare în altă monedă decât rubla este în Rusia doar de 3% în total credite acordate pentru procurarea imobilului, după datele de la sfârșitul trimestrului III, și au constituit 108 mld. ruble.

În Republica Moldova creditele ipotecare în valută la fel nu sunt atât de populare, având o pondere de numai 4% din ipotecare. După datele BNM, volumul acestor credite a fost la sfârșitul lunii octombrie de circa 91 mil. lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Fotbalul moldovenesc, la cel mai mare coeficient din istorie în Cupele Europene

Fotbalul moldovenesc, la cel mai mare coeficient din istorie în Cupele Europene

Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani

Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani

Putin a votat online, „din buncăr”, la alegerile parlamentare ruse. Liderul rus se află în carantină strictă

Putin a votat online, „din buncăr”, la alegerile parlamentare ruse. Liderul rus se află în carantină strictă

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Afganistanul, prin ochii Olgăi Cegorean: Cel mai mult îmi e frică să nu mă mai pot întoarce niciodată acolo
 • 2
  Mesaj cu apropo de la Arina Spătaru? „Mi-am luat rămas bun de la Platforma DA. Nu știu de ce am ales să stau într-o mlaștină”
 • 3
  Ultima oră! Procurorii renunță oficial la învinuirile din „dosarul Petrenco”
 • 4
  Vremea se răcește. Meteorologii au emis Cod Galben de îngheț
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.