Două foste ministre ale Educației vorbesc despre presiunile asupra LT „Orizont”: Motive de a-l închide se caută demult

Două foste ministre ale Educației vorbesc despre presiunile asupra LT „Orizont”: Motive de a-l închide se caută demult

Două foste ministre ale Educației, Maia Sandu și Corina Fusu, au declarat public despre faptul că asupra LT „Orizont” au fost efectuate presiuni încă în timpul mandatului lor, adică cel puțin din 2012. Declarațiile vin în contextul în care șapte profesori și angajați ai rețelei de licee „Orizont” au fost reținuți de SIS și extrădați în Turcia pe parcursul zilei de ieri.

Maia Sandu, fostă ministră a Educației din 2012 până în 2015 a declarat după reținere că a văzut tentative de a pune mâna pe LT „Orizont” în timpul mandatului său. „Încă de pe timpul când eram ministru am văzut mai multe demersuri venite de la autoritățile din Turcia care solicitau închiderea LT „Orizont”. Evident că atunci am refuzat să discutăm acest subiect. Cu toții cunoaștem că în aceste instituții învață copii moldoveni și aceste școli au dovedit performanțe în decursul timpului”, a spus Maia Sandu într-un LIVE pe Facebook.

Astăzi, cu reacție a venit și fosta ministră PL, Corina Fusu. „Motiv de a închide Liceul Orizont se caută din 2016, Ministerul Educației fiind somat de mai multe ori să-și expună poziția. Poziția a fost una fermă: Liceul Orizont este un liceu cu performanțe la învățătură și nu avem temei de a-l închide. Mi s-au adus exemple din Afganistan, Azerbadjan, țări din Africa unde rețeaua de școli Orizont a fost închisă. I-am explicat părții turce că suntem mai avansați în democrație și nu putem încălca drepturile fundamentale ale omului. Între timp democrația a pălit tare! Expulzarea din RM a șapte profesori turci de la Liceul Orizont a zguduit multă lume. Știm ce-i așteaptă în țara lor: mii de profesori au fost interogați, condamnați și aruncați în închisori. Ancheta care se dorește a fi desfășurată de Parlamentul RM, post factum, este ipocrizie sfidătoare, pentru că soarta celor șapte profesori este pecetluită. Acesta este rezultatul simbiozei Plahotniuc-Dodon”, a scris Fusu pe Facebook.

Publicitate

Amintim că șapte (după alte informații - șase) cetățeni turci au fost reținuți pe data de 6 septembrie dimineața de Serviciul de Informații și Securitate. Printre ei se află angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizont din Chişinău, printre care directorul filialei Durleşti, directorul filialei Ciocana şi directorul filialei Ceadâr-Lunga.

SIS-ul a comunicat ulterior că aceștia ar fi fost o amenințare la securitatea statului și au fost declarați indezirabili și expulzați.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal