FOTO. Reportaj: Vrea să dea aripi pasiunii sale. Visul unui adolescent care adoră avioanele este pus în primejdie de către autorități

FOTO. Reportaj: Vrea să dea aripi pasiunii sale. Visul unui adolescent care adoră avioanele este pus în primejdie de către autorități

O pereche de ochi cu gene lungi și dese privesc de sus o coală imaculată de hârtie. O emoție plăcută îi trece prin tot corpul. Își sprijină trupul mic și firav de pervazul alb pe care se odihnesc tăcute câteva flori prinse în mrejele unui ghiveci albastru. Degetele mici, dar iscusite, ating foaia și o pipăie de parcă îi caută rostul. Apoi, cu repeziciune o întorc, o îndoaie, îi taie din colțuri și o fac să zboare. Avioanele de hârtie pot fi începutul unui mare vis sau debutul unei realități fără limite. Zborul.

De la înălțimea celor 14 ani, Maxim Perevalov își vede viitorul ca în palmă. De când se ține minte a fost pasionat de avioane. În timp ce semenii lui primeau în dar avioane din plastic sau din metal, Maxim își dăruia avioane din hârtie: gândite, muncite și create chiar de el. Nu s-a lăsat până când nu și-a convins părinții să-l înscrie la un club de modelare avia.

...

Publicitate

„În club erau înscriși copiii începând cu clasa a patra. Totuși, Maxim și amicii săi au fost primiți în calitate de excepție. Mai multe luni la rând l-am dus la lecții. Acolo el învăța să taie, să lipească și să construiscă din hârtie modele de avioane. Tot acolo Maxim a creat primul său avion din polietilenă cu aripi de hârtie”, povestește mama lui Maxim, Elena.

Din cauza unor circumstanțe neprevăzute, părinții băiatului au fost nevoiți să întrerupă pentru o perioadă nedeterminată cursurile de modelare avia. Decizia a fost dureroasă atât pentru micul explorator, cât și pentru oamenii care ar fi dat orice pentru ca pasiunea copilului lor să capete formă și culoare.

...

„Timp de câțiva ani am încercat să nu-i mai amintesc de acel club. Chiar dacă în tot acest răstimp Maxim a început școala, a început să facă și sport, pasiunea pentru avioane așa și nu a dispărut. El continua să transforme fiecare coală de hârtie care îi ajungea în mâini într-un nou model de avion”, spune Elena Perevalova.

Când era în clasa a cincea, pe neașteptate Maxim și-a amintit de locul în care pasiunea lui avea loc să zboare:

...

„A venit și mi-a spus că nu are de gând să mai meargă la orele suplimentare la limba engleză și nici la antrenamentele sportive dacă nu-l duc la cursurile de modelare avia. Am fost nevoită să cedez și să mă conformez unui program destul de dificil pentru un părinte: de două ori pe săptămână ore de engleză, de două ori pe săptămână antrenamente sportive și de două ori pe săptămână cursuri de modelare avia”.

Așa se face că singura zi liberă pentru Maxim rămânea a fi duminica. În loc să se plângă de oboseală și de dorința de a privi desene animate sau de a dormi mai mult, băiatul își consolida tot mai mult dragostea nemărginită pentru avioane.

...

„La una dintre lecții Maxim a aflat că următorul pas este crearea unui model de avion dirijat printr-o stație radio. Pe lângă faptul că avionul trebuia să fie creat în totalitate de copil, acesta trebuia să fie dotat cu elemente electronice care necesitau investiții din partea părinților. Pentru a reuși să cumpere toate elementele necesare, băiețelul a adunat din banii săi de buzunar”, își amintește cu emoție mama lui Maxim.

Când băiatul își desena în gând un viitor luminos în domeniul îndrăgit încă din fragedă copilărie, o veste neașteptată l-a decepționat cumplit: clubul de modelare avia ar putea să-și sisteze activitatea pentru totdeauna.

...

Pentru a nu admite acest lucru, mai mulți părinți ai căror copii împărtășesc aceeași pasiune pentru avioane au încercat să facă o reparație cosmetică a sălilor de curs.

Decizia finală urmează să fie luată săptămâna viitoare. Tot atunci, avioanele din hârtie vor afla dacă vor putea să zboare vreodată cu adevarat, sau dacă se vor prăbuși și vor dispare fără urmă…

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal