Jack Ma, cel mai bogat om din China, își anunță plecarea de la Alibaba

Jack Ma, cel mai bogat om din China, își anunță plecarea de la Alibaba

Cel mai bogat antreprenor din China, Jack Ma, a anunțat că vă renunța la postul său în fruntea gigantului de comerț electronic Alibaba, compania pe care a creat-o în urma cu două decenii. De acum înainte, Ma se va ocupa de activități filantropice în domeniul educației, potrivit unui interviu publicat în The New York Times

Un fost profesor de limbă engleză, Ma a fondat Alibaba împreună cu câțiva colegi și soția sa, Zhang Ying, în anul 1999 în Hangzhou, orașul în care de atunci se află sediul principal al companiei.

Datorită creșterii clasei de mijloc din China, Alibaba s-a transformat într-una dintre cele mai importante companii de comerț electronic și plăți online la nivel mondial.

Pe lângă portalurile de vânzări online precum Taobao sau Aliexpress și serviciile de plăți electronice Ant Financial, Alibaba oferă clienților servicii cloud de stocare a datelor, divertisment și mass-media digitală. Totodată, compania deține cote importante în alte afaceri din China, cum ar fi platforma de bloguri Weibo, serviciul de taxi Didi Chuxing și ziarul „The South China Morning Post”.

Plecarea lui Ma are loc în momentul în care Alibaba are o valoare de 420 de miliarde de dolari, 524 de milioane de clienți activi și o cifră de afaceri care a crescut cu 61% în ultimul trimestru. La nivel individual, averea lui Ma este estimată la 40 de miliarde de dolari, ceea ce îl transformă în cel mai bogat om din China.

Cu toate că a lăsat compania sa într-o stare bună, viitorul acestea este unul incert, afirmă experții. Ritmul de creștere al economiei chineze a încetinit pe fundalul conflictului comercial dintre Beijing și Washington, dar și al controlului tot mai apăsător al Guvernului lui XI Jinping asupra sectorului digital.

Ma va renunța la postul său luni, ziua în care el va împlini 54 de ani și în care este sărbătorită ziua profesorului. Ma a declarat pentru The New York Times că, de acum înainte, el se va dedica proiectelor filantropice în domeniul educației, însă își va păstra locul în consiliul de administrare Alibaba.

Știrea privind plecarea lui Ma nu a fost o surpriză, scrie sursa. În trecut, Ma a lăsat să se înțeleagă că nu-și dorește să petreacă restul vieții în fruntea companiei și că într-o zi ar vrea să revină în domeniul educației. Săptămâna această, Ma a declarat pentru Bloomberg că își dorește o pensionare anticipată în stilul fondatorului Microsoft, Bill Gates, care și-a lăsat firma când avea 58 de ani pentru a se dedica activităților filantropice.

„Sunt mai multe lucruri pe care le pot învăța de la Bill Gates. Niciodată nu voi fi la fel de bogat, însă ceea ce pot face e să mă pensionez mai devreme”, a spus Ma.

Potrivit sursei, principalul candidat la șefia Alibaba după plecarea lui Ma va fi Daniel Zhang, directorul executiv al companiei.

Sursa: El Mundo

Citiți de asemenea: Povestea celui mai bogat om din China şi al 36-lea miliardar al lumii

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal