Subvenții de aproape jumătate de miliard de lei doar pentru 0,3% de proprietari de terenuri

Subvenții de aproape jumătate de miliard de lei doar pentru 0,3% de proprietari de terenuri
Foto: cursdeguvernare.ro

Curtea de Conturi a verificat, dacă sistemul de management financiar și control, destinat subvenționării producătorilor agricoli, organizat de către MAIA și AIPA,  în cadrul acestuia s-a constatat că beneficiari ai subvențiilor sunt doar 0,3% din proprietari de terenuri agricole, care au primit subvenții de 462 milioane de. Beneficiari al subvențiilor sunt și întreprinderile de procesare care nu au activități de producere.

Curtea de Conturi a verificat, dacă sistemul de management financiar și control, destinat subvenționării producătorilor agricoli, organizat de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), este unul conform și respectă regulile aferente gestiunii legale și regulamentare a fondurilor publice, precum și că acesta este direcţionat spre susținerea creșterii durabile a ramurii agricole.


Conform constatărilor de audit, autorităţile responsabile de subvenționarea producătorilor agricoli (MAIA și AIPA) au realizat un șir de măsuri instituționale, inclusiv prin adaptarea și promovarea sistemelor avansate de susținere a sectorului vizat.


Suma totală a subvențiilor alocate în 2013 a fost de 462 mil. lei. AIPA a restituit subvențiile acordate neregulamentar în sumă de 963,8 mii lei, în urma auditului Curții de Conturi.


Curtea de Conturi constată că sistemul actual de subvenționare este afectat de deficienţe și iregularități, care se exprimă prin:
•  lipsa prioritizării sectoarelor-cheie generatoare de plusvaloare și necorelarea strategiilor de dezvoltare la disponibilitățile efective de suport financiar;
• lipsa obiectivelor măsurabile pentru evaluarea impactului subvenționării;
• neracordarea resurselor alocate principiilor de cost-eficiență și de rezultate;
•  aplicarea neuniformă a cadrului normativ, precum și vidul de norme, inclusiv prevederi ambigue și carențe de funcționalitate;
• dispunerea alocării subvențiilor în lipsa setului complet de documente stabilite regulamentar;
• absența unor proceduri clare, coerente și standardizate privind verificarea corespunderii cererii de subvenționare criteriilor de eligibilitate;
• implementarea necorespunzătoare de către AIPA a măsurilor privind sistemele de control intern aferente potrivit rigorilor din Legea nr.229 din 23.09.2010 privind controlul financiar public intern;
• deficitul de predictibilitate și transparență a cadrului instituțional aferent procesului de subvenționare per-ansamblu.

Analizele efectuate de audit au relevat că de subvenții au beneficiat doar 0,3% din numărul proprietarilor terenurilor agricole, ceea ce denotă că de sprijinul financiar acordat din partea statului beneficiază o mică parte a producătorilor agricoli, în special cei ce prelucrează suprafețe mari de teren agricol.


Pe de altă parte, auditul a stabilit că beneficiari a subvențiilor sunt și întreprinderile de procesare care nu au activități de producere, creștere și cultivare a produselor agricole dar care în perioada 2011-2013 au obținut profituri de zeci de milioane de lei.
Cadrul legal-normativ privind subvenționarea asigurării riscurilor de producție în agricultură nu ține cont de condițiile climaterice actuale și permite acordarea subvențiilor pentru asigurarea unor riscuri meteorologice care sunt previzibile de stabilit.


De menționat că în 2013 de către Companiile de Asigurări, beneficiarilor de asigurări subvenționate au fost achitate despăgubiri pentru producerea riscurilor în sumă de 11,9 mil. lei, ceea ce constituie doar 28,9 % din suma subvenției acordate de 41,3  mil. lei.
Cu toate că are loc subvenționarea asigurării riscurilor în agricultură, din buget continuă să fie alocate mijloace pentru compensarea daunelor provocate agriculturii de condițiile meteorologice, care în 2013 au constituit - 98 mil.lei. În acest sens MAIA nu a asigurat elaborarea și aprobarea tuturor procedurilor necesare pentru acordarea echitabilă a compensațiilor parțiale a pagubelor suferite de producătorii agricoli urmare a calamităților naturale (secetă, grindină) survenite în anii 2012-2013, ceea ce a determinat acordarea neregulamentară a compensațiilor în sumă de circa 1,1 mil.lei.


De asemenea, abundă în lacune și suprapuneri normative Regulamentul privind subvenționarea producătorilor agricoli. Totodată, unele prevederi ale acestuia nu au o abordare coerentă, sau au un caracter discriminatoriu. Astfel, faptul că prevederile Regulamentului sunt aplicabile doar într-un an, în unele cazuri, aceasta nu permite cumularea în același an a tuturor condițiilor pentru obținerea subvențiilor. De exemplu, livrarea mărfii și achitarea completă a acesteia poate avea loc într-un interval mai mare de un an. Nu este echitabilă nici modalitate de achitare a subvenției, deoarece nivelul subvenției primite depinde de data depunerii cererii, până la data utilizării a 70% din fondul de subvenționare, sau după.

Regulamentul nu dispune nici de prevederi referitor la nesubvenționarea tranzacțiilor între companiile afiliate, care ulterior solicită sprijin financiar pentru investițiile aferente acestor tranzacții. Ca urmare, auditul a stabilit că au fost subvenționate unele procurări de la agenți economici interdependenți (au fondatori sau conducători comuni sau sunt rude de gradul I și II), ceea ce determină riscul majorării artificiale a valorii animalelor procurate și, respectiv, achitării unor subvenții majorate.


De asemenea auditul a stabilit deficiențe operaționale și în activitatea AIPA. Astfel, deși începând cu 26.11.2011 autoritățile publice urmau să aplice sistemul de management financiar și control, AIPA se află în prezent doar în stadiul incipient de introducere a acestuia, ceea ce denotă necesitatea urgentării acestui proces. Ca urmare, cadrul instituțional de exercitare de către AIPA a atribuțiilor delegate nu este bazat pe reguli și proceduri scrise, care ar ghida procesele de recepționare și acceptare a cererilor de subvenționare, inclusiv în scopul anticipării/diminuării riscurilor de fraudă. Astfel, lipsa unor proceduri corespunzător reglementate și standardizate, abordarea neunivocă privind calcularea subvențiilor a avut ca efect calcularea unor subvenții neregulamentare în sumă de 1,3 mil.lei.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
O companie producătoare de electronice anunță că se va apuca de produs și mașini electrice

O companie producătoare de electronice anunță că se va apuca de produs și mașini electrice

Incendiu la un spital din Budapesta. O persoană a murit intoxicată cu fum

Incendiu la un spital din Budapesta. O persoană a murit intoxicată cu fum

Zeci de utilaje au presărat pe drumurile din țară tone de material antiderapant

Zeci de utilaje au presărat pe drumurile din țară tone de material antiderapant

Advertoriale
Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Totul până la președinte: Cum un proverb citit în direct la TV a dus la arestarea unei jurnaliste din Turcia
 • 2
  Reguli, dar nu pentru toți. La Orhei școlile vor activa cu prezența fizică. Se permit nunțile și cumetriile
 • 3
  Deputat PAS, după majorarea prețului la gazul metan: Analizăm opțiunea de a reglementa tariful prin lege
 • 4
  Hike cu mine - Alo, se aude? Alex Gurdila ne ia să marcăm un traseu prin Codrii Moldovei (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.