Întrebările fără răspuns ale accidentului suferit de Igor Dodon: Ce (nu) este secret de stat

Întrebările fără răspuns ale accidentului suferit de Igor Dodon: Ce (nu) este secret de stat

Duminică, coloana oficială de mașini în care se afla Igor Dodon, alături de mama și unul dintre fiii acestuia, a fost implicată într-un accident rutier în raionul Strășeni, pe traseul Chișinău-Călărași. În urma impactului cu un camion, două mașini din cortegiu au fost aruncate în șanțul de pe marginea drumului. Este vorba despre un Merecedes S Klasse în care se afla șeful statului și un Volkswagen Toureg care se deplasa în urma limuzinei. La mai bine de o zi după eveniment, nici Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS) și nici Președinția nu au publicat un comunicat oficial în care să descrie circumstanțele producerii accidentului. În aceste condiții, rămân o serie de întrebări.

1. Aveau mașinile din coloana prezidențială semnalele speciale incluse?

Din înregistrarea video cu momentul producerii accidentului nu este clar dacă mașinile din coloana prezidențială au avut incluse semnalele sonore și luminoase speciale. În imagini se poate vedea o singură mașină, cea în care se afla șeful statului, la care nu se pot observa semnalele speciale.

Conform Regulamentului Circulației Rutiere (RCR), șoferii vehiculelor SPPS echipate cu semnale luminoase şi sonore speciale au obligația, în cazul în care execută misiuni urgente de serviciu, să le pună în funcţiune. În cazul misiunilor de urgență aceste mașini pot devia de la exigenţele RCR, cu condiţia că vor întreprinde măsurile necesare pentru a evita orice accident. Totodată, folosirea semnalelor speciale este interzisă dacă automobilele nu se află într-o misiune de urgență.

Conectarea sau lipsa semnalelelor sonore și luminoase speciale este de mare importanță în cazul producerii unui accident, pentru că de prezența acestora depinde dacă ceilalți participanți la trafic au obligația de a asigura deplasarea nestânjenită a cortegiului oficial, indiferent de direcţia lui de deplasare, inclusiv să elibereze banda pe care se deplasează vehiculul cu regim prioritar de circulaţie, poziţionându-se cât mai aproape de bordură, pe acostament sau chiar să oprească.

SPPS: Mașinile circulau regulamentar

„Mașinile din coloana prezidențială circulau regulamentar, conform Regulamentului Circulației Rutiere”, ne-a declarat ofițerul de presă al SPPS, Maia Angheni, pe care am întrebat-o dacă coloana prezidențială folosea, în momentul producerii accidentului, semnalele speciale. Funcționara ne-a spus că acest caz se examinează, iar SPPS va putea veni ulterior cu mai multe informații.

2. Se afla sau nu cortegiul prezidențial într-o misiune de urgență?

Prezența urgenței în cazul deplasării coloanelor oficiale este cea care le oferă dreptul șoferilor care transportă demnitari să încalce RCR și, respectiv, obligația celorlalți participanți la trafic să se dea, efectiv, la o parte. Totodată, prezența urgenței înseamnă, conform RCR, obligația șoferilor de a include semnalele sonore și luminoase. Am vrut să aflăm dacă Igor Dodon se afla într-o deplasare ordinară sau urgentă, însă curiozitatea noastră s-a lovit de... secretul de stat. Potrivit serviciului de presă al SPPS, această informație este atribuită secretului de stat, reglementat de Legea cu privire la Secretul de Stat.

3. Cu ce viteză se deplasa coloana oficială, dar și camionul implicat în accident?

Ofițerul de presă al SPPS, Maia Angheni, ne-a răspuns că nu deține această informație și că oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanțele producerii accidentului. Aceeași întrebare i-am acordat-o ofițerului de presă al Poliției și a Inspectoratul Național de Investigații (INI), Diana Sochircă, ne-a declarat că acest aspect ține de competența SPPS. Același răspuns l-am primit și când am întrebat dacă mașinile din cortegiul prezidențial au folosit semnalele speciale.

În tentativa de documentare a materialului nostru, l-am contactat pe director interimar al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, însă Anatolie Golea nu ne-a răspuns la telefon.

4. Ce anume a pățit Igor Dodon?

Care este starea reală de sănătate a lui Igor Dodon și a membrilor familiei sale? La câteva ore de la accident, Igor Dodon a publicat un mesaj  pe Facebook, în care a anunțat că nu a fost rănit grav: „Totul este în ordine, fără traumatisme grave, nici la mine, nici la membrii familiei”.

A doua zi dimineața, colegul său de partid, Ion Ceban, a anunțat, tot pe Facebook, că șeful statului a suferit traumatisme la coloana vertebrală, fără a specifica însă de ce fel.

Contactat telefonic, Ion Ceban nu ne-a răspuns la apel.

Are dreptul președintele să-și transporte membrii familiei în mașina de serviciu?

„În conformitate cu Legea cu privire la Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat, SPPS are obligația de a asigura protecția demnitarilor și membrilor de familie, indiferent de locul aflării, precum și asigurarea pazei locului de muncă și domiciliilor acestora”, ne-a declarat ofițerul de presă al SPPS.

Doi ofițeri ai SPPS au avut nevoie de îngrijiri medicale

Dintre angajații SPPS care au avut de suferit de pe urma accidentului se numără cei doi șoferi care se aflau la volanul Mercedesului în care se afla Igor Dodon și, respectiv, al Touareg-ului. Potrivit ofițerului de presă al instituției, ambii ofițeri SPPS sunt internați la spital și se află într-o stare satisfăcătoare. „Aceștia au fost supuși unei examinări complexe și monitorizării dinamice a stării de sănătate a acestora”, ne-a mai spus Maia Angheni.

Amintim că șoferul camionului care s-a tamponat în automobilul în care se afla Igor Dodon cu mama și unul dintre fii acestuia s-a ales cu un proces penal intentat pe numele său. Bărbatul, în vârstă de 40 de ani, a fost internat în spital cu diverse traumatisme, însă viața sa nu este pusă în pericol. Potrivit Poliției, șoferul camionul s-ar face vinovat de producerea accidentului.

Vezi și aceste știri
PlayGround cu Vitalie Tarlev: Tehnologia 5G în Moldova și planurile operatorilor telecom

PlayGround cu Vitalie Tarlev: Tehnologia 5G în Moldova și planurile operatorilor telecom

Autoritățile pregătesc semnarea unui nou program cu FMI: „Sprijinul financiar se ridică la 550 milioane de dolari”

Autoritățile pregătesc semnarea unui nou program cu FMI: „Sprijinul financiar se ridică la 550 milioane de dolari”

Președintele Braziliei, diagnosticat pozitiv cu noul coronavirus

Președintele Braziliei, diagnosticat pozitiv cu noul coronavirus

Advertoriale
Ramona Ziemann a ales cariera în IT: „Suntem toți egali, iar șansele de a crește, de a fi avansat, de a crește profesional – sunt egale pentru fiecare”

Ramona Ziemann a ales cariera în IT: „Suntem toți egali, iar șansele de a crește, de a fi avansat, de a crește profesional – sunt egale pentru fiecare”

Julien Ducarroz, Director General Orange Moldova, este noul CEO Orange Polonia

Julien Ducarroz, Director General Orange Moldova, este noul CEO Orange Polonia

Transferurile rapide de la Victoriabank îți aduc premii bănești

Transferurile rapide de la Victoriabank îți aduc premii bănești

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • PlayGround cu Vitalie Tarlev: Tehnologia 5G în Moldova și planurile operatorilor telecom
  PlayGround cu Vitalie Tarlev: Tehnologia 5G în Moldova și planurile operatorilor telecom
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: „Alo, angajați? Da, ne angajăm răspunderea!” Ce se întâmplă zilele astea în Parlament și de ce asta seamănă cu telefonul stricat?
 • Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament” cu Vladimir Voronin: Cine-i Ceburașka, paznic la harbuzărie și ce crede ex-președintele despre tușonka de la Condrița (AUDIO)
 • Oameni ca tine: A transformat dragostea pentru gătit în artă. Povestea Tatianei Raețcaia, tânăra care a înnebunit bucureștenii cu gustul deliciilor moldovenești (VIDEO, FOTO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Alex Iordache, despre Nudurile pe covorul moldovenesc: „Nu m-am așteptat ca nuditatea să...
 • „Gladiatorul”, de nerecunoscut în 2020. Actorul a trecut printr-o transformare drastică...
Cele mai populare
 • 1
  CNAS vine cu precizări pentru doritorii de a-și reexamina pensiile
 • 2
  Explozie în sectorul Botanica. O persoană a decedat, iar alta a fost rănită (FOTO)
 • 3
  Oleg Țulea: „Sunt gata în orice clipă să plec. Instabilitatea politică devine o problemă gravă”
 • 4
  Nou-născut, găsit în viță de vie. Mama bebelușului a fost identificată de poliție (FOTO)
Autentificare