Șoferii cam rămân cu nimic aproape, după munca lor”, opinează un taximetrist. Un alt șofer, care a refuzat să vorbească în fața camerei, ne-a spus că în urmă cu două luni firma de taxi la care este angajat a majorat darea pe care trebuie să o plătească în fiecare zi: „Vezi, au ridicat planul. Și mulți băieți au lepădat. Când era 450 de lei, era cum era. Dar acum e 900 și ceva. Iese că trebuie să lucrezi doar pentru ei”. În aceste condiții, spune el, e foarte probabil să-și încerce norocul peste hotare.

„Iaca și noi, ce-ți pare, mâine-poimâine și plecăm toți peste hotare. Nu are sens aici să stai

Patenta = soluția?

Pentru că ar fi nevoiți să lucreze un număr enorm de ore pentru a îndeplini planul firmei, unii șoferi sunt tentați să lucreze la negru, așteptând potențialii clienți direct pe stradă. De cealaltă parte, firmele de taxi spun că sunt nevoite să ceară un plan zilnic mai mare, pentru că sunt obligate să achite toate impozitele la stat. Atât șoferii, cât și administratorii companiilor de taximetrie, spun că soluția la toate problemele ar fi reintroducerea patentelor.

Singura rezolvare a problemei este introducerea patentelor, pentru ca statul să primească o sumă lunară garantată. Nimeni nu va încerca să ocolească statul, pentru că totul va fi simplu. Patenta, plus majorarea amenzii pentru transportarea ilegală de pasageri”, este de părere administratorul serviciului de taxi 14006.

Pe lângă ambuteiaje, chiar și disperarea clienților de a găsi un taxi ar fi un obstacol.

Pasagerii, din păcate, comandă un taxi la toate serviciile de taxi posibile concomitent. E un fel de ruletă - cine ajunge mai repede, în acea mașină se va urca pasagerul. Șoferii înțeleg acest risc, iar asta e un motiv pentru a nu lua comanda”, afirmă administratorul serviciului de taxi 14007.

Ce fac autoritățile?

Autoritățile știu despre problema lipsei taximetriștilor, dar insistă pe legalitate și folosirea aparatelor de casă.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a creat un Grup de lucru pentru a găsi soluții. Am încercat în repetate rânduri să vorbim cu un reprezentant al noii structuri, însă fără rezultat. Din 1 octombrie, angajatorii din domeniu vor fi obligați să achite un impozit de 500 de lei lunar pentru fiecare angajat al cărui salariu nu depășește 10.000 de lei. A fost anunțată majorarea amenzilor pentru activitatea ilegală și dreptul pasagerului de a nu plăti călătoria dacă nu i se oferă bon de casă. Majoritatea taximetriștilor spun că introducerea bonurilor nu îi afectează. „Pasagerul plătește acel drum pe care l-a făcut”, ne-a spus unul dintre ei.

Autoritățile cred că problemele în domeniu au apărut odată cu intensificarea controalelor, care au micșorat numărul de șoferi, aceasta fiind o dovadă a faptului că mulți activau ilegal. În privința mașinilor, acestea sunt atât de multe, încât nu are cine să le conducă. „Practic, cred că o să caute parcări adăugătoare ca să pună mașinile”, opinează un șofer de taxi.

Cu toate acestea, operatorii de taxi ne asigură: numărul șoferilor va crește, pe măsură ce aceștia revin din concedii.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!