„Nu știu cât de convingător voi fi. Voi încerca să aduc argumente ca oamenii să mediteze. Cui îi este convenabil și în cine bate acest lucru? Mediatic, expulzarea a bătut doar în președinte. Îi este lui convenabil acest lucru înaintea vizitei lui Erdogan în Moldova? Ori asta a pus sub pericol întreaga vizită? Ori chiar dacă vizita se va produce, cum va arăta aceasta mediatic? Că și el e persoană publică și dorește efect public. Doar el a avut de pierdut”, consderă deputatul.

Batrîncea neagă și o altă ipoteză: o posibilă alianță PD-PSRM care ar fi condiționat expulzarea. „Se vorbește că Dodon s-a înțeles cu PD. De ce atunci nu s-a făcut asta cu jumătate de an mai devreme? Se putea de făcut vara, când toți sunt în concediu. De ce s-a făcut chiar înaintea vizitei?Are de câștigat doar PD, care trage de sfori ca la teatrul de păpuși. Dodon are de pătimit, la fel și vizita lui Erdogan. În asemenea circumstanțe, nu m-ar mira dacă s-ar anula vizita. A avut loc un scandal, iar în așa condiții vizita e sub semnul întrebării”, a mai adăugat socialistul.

Amintim că șapte (după alte informații - șase) cetățeni turci au fost reținuți pe data de 6 septembrie dimineața de Serviciul de Informații și Securitate. Printre ei se află angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizont din Chişinău, printre care directorul filialei Durleşti, directorul filialei Ciocana şi directorul filialei Ceadâr-Lunga.

SIS-ul a comunicat ulterior că aceștia ar fi fost o amenințare la securitatea statului și au fost declarați indezirabili și expulzați. Spre seara zilei de 7 septembrie, s-a aflat că aceștia sunt într-un penitenciar din Turcia.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!