„Mi se pare că SIS-ul a venit cu un comunicat”, a răspuns premierul la întrebarea dacă turcii au fost extrădați sau expulzați.

„Juridic, dacă nu greșim noi, termenii care au fost folosiți sunt declararea persoanelor ca indezirabile și, nu e cuvântul expulzare, dar e ceva... expulzare în fine, sunt și acțiuni ale expulzării. Cu siguranță nu e extrădare”, a adăugat președintele Parlamentului Andrian Candu.

Totodată, cei doi oficiali au insistat că Serviciul de Informații și Securitate ar fi respectat toate procedurile de expulzare și că operațiunea ar fi legală. Cât ține de criticile aduse, democrații le-au calificat drept electorale.

Totuși, anterior, organizația Amnesty International Moldova s-a declarat profund îngrijorată de modul în care a fost desfășurată operațiunea, iar Avocatul Poporului a menționat că autoritățile de la Chișinău ar fi încălcat legislația națională, dar și internațională în acest caz. Președintele Parlamentului a spus însă că în prevederile legilor „mai sunt și virgule, excepții”.

SIS a declarat anterior, într-un comunicat, că cele șapte persoane au fost declarate indezirabile și au fost expulzate din Moldova pentru a asigura securitatea națională.

În prezent, cei șapte cetățeni turci, acuzați că ar avea legătură cu o grupare islamistă, se află într-o închisoare din orașul Tekirdag, în apropiere de Istanbul. Juristul liceului Orizont a scris pe Facebook că aceștia au fost scoși din țară cu o altă identitate. Și asta pentru că toate documentele acestora au rămas acasă, în Moldova.

Vineri, ZdG a scris că o aeronavă închiriată de compania de stat „Air Moldova”, pe 6 septembrie, a efectuat o cursă privată în Turcia. Avionul a decolat de pe Aeroportul Internațional Chișinău și a aterizat pe Aeroportul Tekirdag Corlu. Ulterior, aeronava a făcut cale întoarsă spre Chișinău, iar cursa nu a fost anunțată pe site-ul Aeroportului nostru.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!