FOCUS. A fost expulzare sau extrădare? Întrebarea care i-a pus în dificultate pe Candu și Filip: „Mi se pare că a SIS a venit cu un comunicat”

FOCUS. A fost expulzare sau extrădare? Întrebarea care i-a pus în dificultate pe Candu și Filip: „Mi se pare că a SIS a venit cu un comunicat”

Cetățenii turci de la liceul „Orizont” au fost expulzați sau extrădați? Este întrebarea la care au cam ezitat să răspundă premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului Andrian Candu. Prim-ministrul, luat prin surprindere, a făcut trimitere comunicatul SIS. A fost ajutat însă de colegul de partid.

„Mi se pare că SIS-ul a venit cu un comunicat”, a răspuns premierul la întrebarea dacă turcii au fost extrădați sau expulzați.

„Juridic, dacă nu greșim noi, termenii care au fost folosiți sunt declararea persoanelor ca indezirabile și, nu e cuvântul expulzare, dar e ceva... expulzare în fine, sunt și acțiuni ale expulzării. Cu siguranță nu e extrădare”, a adăugat președintele Parlamentului Andrian Candu.

Publicitate

Totodată, cei doi oficiali au insistat că Serviciul de Informații și Securitate ar fi respectat toate procedurile de expulzare și că operațiunea ar fi legală. Cât ține de criticile aduse, democrații le-au calificat drept electorale.

Totuși, anterior, organizația Amnesty International Moldova s-a declarat profund îngrijorată de modul în care a fost desfășurată operațiunea, iar Avocatul Poporului a menționat că autoritățile de la Chișinău ar fi încălcat legislația națională, dar și internațională în acest caz. Președintele Parlamentului a spus însă că în prevederile legilor „mai sunt și virgule, excepții”.

SIS a declarat anterior, într-un comunicat, că cele șapte persoane au fost declarate indezirabile și au fost expulzate din Moldova pentru a asigura securitatea națională.

În prezent, cei șapte cetățeni turci, acuzați că ar avea legătură cu o grupare islamistă, se află într-o închisoare din orașul Tekirdag, în apropiere de Istanbul. Juristul liceului Orizont a scris pe Facebook că aceștia au fost scoși din țară cu o altă identitate. Și asta pentru că toate documentele acestora au rămas acasă, în Moldova.

Vineri, ZdG a scris că o aeronavă închiriată de compania de stat „Air Moldova”, pe 6 septembrie, a efectuat o cursă privată în Turcia. Avionul a decolat de pe Aeroportul Internațional Chișinău și a aterizat pe Aeroportul Tekirdag Corlu. Ulterior, aeronava a făcut cale întoarsă spre Chișinău, iar cursa nu a fost anunțată pe site-ul Aeroportului nostru.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal