„Lucrul procurorului nu constă în comunicare”

Potrivit ordinului semnat de Viorel Morari, comunicarea cu presa este asigurată de către Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al Procuraturii Anticorupție cu scopul de a gestiona eficient relațiile instituției cu publicul și cu jurnaliștii, dar și pentru uniformizarea practicii de difuzare a informației de interes public.

„Interacțiunea directă a procurorilor în Procuratura Anticorupție cu reprezentanții mijloacelor de informare în masă este admisă ca excepție, cu acordul prealabil al procurorului vizat”, se menționează în ordinul PA.

„Procurorii trebuie să se ocupe de altceva decât de comunicarea de presă. Totuși, când presa se intersectează cu procurorii în instanțele de judecată sau dacă noi avem o cauză de interes public și trebuie neapărat să ieșim într-o conferință de presă, vorbesc procurorii”, a explicat pentru Media-azi.md Anastasia Mihălceanu.

Ordinul procurorului-șef a îngreunat munca jurnaliștilor

Victor Moșneag, jurnalist de investigație de la Ziarul de Gardă, susține că acest ordin a îngreunat foarte mult munca jurnaliștilor care scriu despre procese de judecată pe fapte de corupție. „Acum, pentru un jurnalist e aproape imposibil să discute cu un procuror din Procuratura Anticorupție, pentru că toți fac referire la acel ordin. Ba mai mult, procurorii nu discută cu jurnaliștii nici măcar atunci când sunt vizați direct, într-un articol. Deși purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Anticorupție încearcă să răspundă la solicitările jurnaliștilor, nu puține sunt cazurile când nu reușește, iar noi primim răspunsuri tardive la lucruri și întrebări elementare”, a menționat Victor Moșneag.

Jurnalistul susține că deseori reprezentanții presei au nevoie să discute direct cu procurorii, pentru că unele întrebări pot apărea chiar în timpul discuției. „Așa, primim doar răspunsuri în scris, foarte laconice, de multe ori incomplete”, s-a plâns Moșneag.

Autoritățile se baricadează

Jurnalista Mariana Colun, de la Centrul de Investigații Jurnalistice, la fel, constată că în ultima perioadă comunicarea cu procurorii de la Procuratura Anticorupție a devenit mult mai complicată. „Dacă până atunci (până la adoptarea ordinului - n.r.) domnul Morari răspundea la telefon aproape la orice oră decentă și era la curent, practic, cu majoritatea dosarelor pe care ne interesau pe noi, acum evident, toate întrebările ajung la Serviciul de presă și răspunsurile vin mai greu”, a explicat Mariana Colun.

Jurnalista constată că, per general, și alte instituții ale statului tot mai greu oferă informații, devenind tot mai închise față de presă. 

Citește continuarea pe media-azi.md.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!