
După faptă și răsplată? La o zi după expulzările de la „Orizont”, democrații au pregătit „daruri” pentru angajații SIS
La doar o zi de la reținerea de către SIS a celor șapte angajați ai LT „Orizont”, în Parlament au fost înregistrate două proiecte de legi care vin să sprijine angajații Serviciului de Informații și Securitate. Proiectele, semnate de Andrian Candu, Sergiu Sîrbu și Eugeniu Nichiforciuc, propun ca angajații SIS să fie trimiși la sanatoriu, să primească indemnizații bănești, să li se compenseze cheltuielile și să primească sporuri lunare „pentru eficienţa în asigurarea securităţii statului”.
・
Astfel, în primul proiect înregistrat de Candu, Sîrbu și Nichiforciuc se propune ca ofițerii SIS să beneficieze, în timpul concediului, de tratament balneosanatorial, cu înlesniri din contul statului, iar ofiţerul de informaţii neasigurat cu bilet de tratament - să primească anual o indemnizaţie bănească, în mărimea unui salariu lunar, „pentru fortificarea sănătăţii”.
Ofițerii, dar și membrii familiei lor, vor primi indemnizații dacă ofițerul va trebui să-și schimbe locul de trai în legătură cu slujba.
Deputații propun ca angajaților SIS să li se compenseze cheltuielile pentru închirierea unei locuinţe în cuantumul prevăzut de contractul de închiriere a locuinţei, dar care nu va depăși salariul de funcţie a ofiţerului de informaţii.
Cel de-al doilea proiect propune ca angajații SIS să primească sporuri salariale „pentru eficiență în asigurarea securității statului”.
Astfel, de la începutul anului viitor, pentru corpul de ofiţeri şi persoanele cu funcţii de demnitate publică sporurile ar putea fi stabilite în mărime de până la 1‚6 salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent; pentru corpul de subofiţeri în mărime de până la 0,8 salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent, iar pentru angajaţii civili - în mărime de până la 0,5 salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent.
„Proiectul se impune ca o măsură aparte menită să responsabilizeze și, efectiv, să stimuleze fiecare ofiţer de informaţii și securitate în raport cu performanţele individuale obţinute, precum și să prevină comportamentul corupţional, cît şi să reducă nivelul inadecvat de salarizare a unei categorii de funcţionari publici comparativ cu alte funcţii cu statut special sau din sectorul privat. Actualmente, această măsură este realizată parţial, fiind majorate salariile doar judecătorilor, procurorilor, angajaţilor Serviciului Fiscal de Stat, Serviciului Vamal, Inspecţiei Financiare, Curţii de Conturi, Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Comisiei Electorale Centrale și efectivului CNA. În acest sens, proiectul în cauză reprezintă o soluţie temporară întru realizarea completă a acţiunii, pînă la elaborarea şi implementarea unui nou mecanism eficient de salarizare a ofiţerilor de informaţii”, argumentează autorii.
Proiectul nu definește ce înseamnă „eficiență în asigurarea securității statului”, dar nici nu indică sursa mijloacelor financiare și cuantumul acestora.