Dodon, primul președinte care nu și-a vizitat vecinii. Retrospectiva vizitelor oficiale începând cu primul șef de stat

Dodon, primul președinte care nu și-a vizitat vecinii. Retrospectiva vizitelor oficiale începând cu primul șef de stat

Igor Dodon este primul președinte al Republicii Moldova care nu și-a vizitat, cel puțin deocamdată, vecinii. Începând cu primul șef de stat, Mircea Snegur, și terminând cu Nicolae Timofti, toți președinții au avut întrevederi cu omologii lor din Ucraina sau România. Vedeți mai jos când și unde au avut loc întrevederile și cine și-a vizitat cel mai des partenerii de după graniță.

Mircea Snegur (3 septembrie 1990 - 15 ianuarie 1997)

Primul președintele al Republicii Moldova, Mircea Snegur, în decembrie 1993, dar și în octombrie 1994, a mers în vizită în Ucraina. Omologul său de la Kiev, Leonid Kravciuk, a întreprins o vizită la Chișinău, în octombrie 1992.

Publicitate

Cât ține de partenerii de peste Prut, în ianuarie 1992, la Ungheni, au avut loc primele convorbiri între Mircea Snegur și ex-președintele României Ion Iliescu, se arată în datele de pe site-ul oficial al Ministerului de Externe. Peste câteva luni, Iliescu a efectuat prima vizită în Moldova. În 1993, Mircea Snegur a avut o deplasare peste Prut. Iar în 1996, Ion Iliescu a venit, din nou, în țara noastră.

Petru Lucinschi (15 ianuarie 1997 - 7 aprilie 2001)

Și ex-președintele Petru Lucinschi s-a întâlnit cu omologul său ucrainean. În august 1999, a întreprins o vizită în Ucraina, iar în martie 1997, ex-președintele de la Kiev, Leonid Kucima, a venit la Chișinău.

Lucinschi s-a văzut și cu omologul său românde atunci, Emil Constantinescu, în 1998, cu ocazia Trilateralei România - Republica Moldova - Ucraina. Iar în 2001, la Vaslui, a avut convorbiri și cu următorul președinte de la București, Ion Iliescu.

Vladimir Voronin (7 apr 2001-11 sept 2009)

Vladimir Voronin a întreprins mai multe vizite în Ucraina: în mai 2001, în ianuarie, martie, iunie, septembrie și decembrie 2005, în mai 2006, arată datele Ministerului de Externe. În noiembrie 2003, la Chișinău a venit ex-președintele ucrainean, Leonid Kucima, iar în aprilie 2005 - succesorul acestuia, Victor Iușcenko. Vladimir Voronin a mai avut o întrevedere cu Iușcenko în 2008, la Sankt Petersburg, în cadrul reuniunii Șefilor de State din CSI.

Comunistul s-a întâlnit și cu omologii săi din România. În 2001, a mers într-o vizită oficială peste Prut. În august 2003, s-a întâlnit cu omologul său de la București, Ion Iliescu, la Stânca-Costești. În noiembrie 2004 a mers la Suceava, iar ianuarie 2005, la Chișinău a venit ex-președintele Traian Băsescu. Tot în 2005, în septembrie, Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Băsescu la Iași. Traian Băsescu ne-a mai vizitat țara în perioada mandatului lui Voronin în ianuarie 2007 și în august 2008. De asemenea, comunistul de la Chișinău a întreprins o vizită la București în aprilie 2008, pentru a participa la reuniunea Consiliului de Parteneriat Euro-Atlantic.

Interimatul funcției de președinte (11 septembrie 2009 - 23 martie 2012)

Au urmat trei președinți interimari - Mihai Ghimpu, Vlad Filat și Marian Lupu. Chiar și așa, aceștia s-au văzut cu vecinii de peste Prut, iar Lupu a avut o întrevedere și cu omologul său ucrainean, la Moscova, în 2012.

Nicolae Timofti (23 martie 2012 - 23 dec 2016)

Fostul șef de stat Nicolae Timofti, de asemenea, și-a vizitat omologii din Ucraina și din România. În noiembrie 2014, președintele de la Kiev, Petro Poroșenko, a venit la Chișinău. La întrevederea respectivă a participat și omologul lor din Polonia. Iar în februarie 2015, Nicolae Timofti a mers într-o vizită la Kiev, la invitația lui Poroșenko.

Totodată, Timofti a mers la București în mai 2012, în decembrie 2013 și în februarie 2016. La rândul lui, Traian Băsescu a venit la Chișinău în iulie și în noiembrie 2013, iar un an mai târziu s-a întâlnit cu Timofti la Iași. Și Klaus Iohannis a vizitat țara noastră pe perioada mandatului lui Timofti, în februarie 2015. Iar în luna iulie a aceluiași an, cei doi șefi de stat s-au întânit la Suceava.

Igor Dodon, primul președinte care nu și-a vizitat vecinii

De la finele anului 2016, de când a fost ales președinte, Igor Dodon a avut cel puțin opt vizite oficiale în Rusia, dar niciuna în România sau Ucraina. Recent, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, Igor Dodon a spus că, în timpul apropiat, nu are programată vreo întrevedere cu omologul său de la Kiev, Petro Poroșenko. Cât ține de o eventuală vizită la Chișinău a lui Klaus Iohannis, fostul socialist a declarat că l-a invitat oficial pe liderul de Cotroceni încă anul trecut. „Este campanie electorală și la unii, și la alții. Dacă vor decide să vină, noi o să-i primim”, a spus Dodon.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal