Cum vor vota alegătorii de peste hotare? Noile prevederi ale sistemului mixt

Cum vor vota alegătorii de peste hotare? Noile prevederi ale sistemului mixt

Cetățenii Republicii Moldova, domiciliați peste hotare, își vor putea exercita votul în cadrul celor trei cirscumscripții uninominale deschide în străinătate. Spre deosebire de scrutinele parlamentare precedente, alegătorilor li se va da două buletine de vot - unul pentru circumscipția națională (votul pe listele de partid) și altul pentru circumscripția uninominală (votul pentru candidații de pe circumscripție). Totodată, legislația electorală prevede de această dată un număr maxim de 5.000 de buletine de vot per secție de votare, și nu 3.000, cum a fost până în prezent.

Solicitată de AGORA, președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, ne-a vorbit despre modificările făcute în comparație cu scrutinele precedente.

„Pentru cetățenii noștri domiciliați peste hotare, Guvernul a decis constituirea a trei circumscripții electorale uninominale, ceea ce înseamnă că a fost aplicat principiul reprezentativității. Vor fi trei mandate a deputaților în Parlament care reprezintă cetățenii noștri de peste hotare. Secțiile de votare peste hotare vor fi organizate după criteriile regăsite în Codul Electoral.

În primul rând, pe lângă oficiile diplomatice și misiunile consulare ale Republicii Moldova, în mod obligatoriu se organizează secții de votare. În prezent, avem peste 44 de misiuni diplomatice și consulare.

Respectiv, analizând criteriile cumulativ: datele de participare a ultimului scrutin național, datele cu privire la înregistrarea prealabilă, datele deținute de către autoritățile publice ale Republicii Moldova sau datele statistice care vor solicitate de la autoritățile altor state, cumulativ vor duce la analiza efectuată de către Comisia Electorală Centrală și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, și se va regăsi în decizia adoptată de către Guvern, unde vor fi indicate secțiile de votare deschise și în alte localități, așa cum noi le numim - secții suplimentare sau extrateritoriale.

Respectiv, în secțiile de votare deja vor fi transmise un număr mai mare a plafonului buletinelor de vot. Dacă anterior norma stabilea că plafonul maxim de buletine de vot este de 3.000, acum Codul Electoral prevede că numărul maxim este de 5.000 de buletine. Dar regulile sau procedura de exercitare a dreptului la vot este aceeași, de altfel cum este pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Alina Russu în cadrul unui interviu pentru AGORA.

Precizăm că pentru cetățenii care locuiesc în afara hotarelor Republicii Moldova au fost repartizate trei circumscripții uninominale. Una pentru SUA și Canada, a doua pentru Europa de Vest și a treia pentru întreaga regiune de la est de Republica Moldova, în care intră și Federația Rusă.

Menționăm că cei care vor să candideze într-o circumscripție deschisă în afara hotarelor pot colecta semnăturile pentru a-și înregistra candidatura de la cetățeni din orice circumscripție. Acest lucru este valabil și pentru candidații din circumscripțiile deschise pentru regiunea din stânga Nistrului. Prin comparație, cei care vor să candideze într-o circumscripție de pe malul drept al Nistrului, sunt obligați să colecteze semnături doar de la cetățenii din acea circumscripție.

Citește și: Cum vor cunoaște cetățenii realitățile noului sistem electoral? Ce întreprinde CEC-ul

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal