
Datorii de sute de mii de lei la salarii și prejudicii de milioane la buget: Rezultatul activității Stațiilor Tehnologice pentru Irigare din țară
Deși este nefuncțională din 2014, Stația Tehnică de Irigare Cărpineni din raionul Hâncești are acumulate pentru cei 11 angajați ai săi datorii la salarii de peste 154 mii de lei. Într-o situație similară se află și celelalte 11 Stații Tehnologice pentru Irigare din țară, unde sunt angajate 521 de persoane, iar fondul anual de salarii este de peste 18 milioane de lei. Subiectul a fost discutat în cadrul unei ședințe de lucru, convocate în seara zilei de astăzi la Guvern.
・
„Consider acest lucru o crimă și o cauzare de prejudiciu statului. Este lipsă de responsabilitate pentru că în tot acest răstimp noi am avut șef la „Apele Moldovei”, noi am avut administratori la aceste întreprinderi de stat, noi am avut miniștri care au gestionat acest sector - vorbesc de Ministerul Mediului, acum Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, doar că nu știu de ce nimeni nu a vrut să atragă atenția asupra acestor probleme”, a declarat Pavel Filip.


Potrivit autorităților, cele 11 întreprinderi, aflate în gestiunea Agenției „Apele Moldovei” au adus, în perioada anilor 2014-2017, pierderi de 59 de milioane de lei. Toate pierderile suportate, au fost achitate din bugetul de stat.
În context, Pavel Filip a cerut pregătirea unei sesizări către Procuratura Generală pentru pornirea cauzei penale, elucidarea circumstanțelor și pedepsirea celor care se fac vinovați de situația dezastruoasă din sectorul public de irigare.
.jpg)
.jpg)
„Eu vreau ca toți cei care au avut responsabilitatea de acest domeniu să răspundă penal. Pentru toate aceste milioane pe care le-a plătit statul să răspundă cei care poartă responsabilitate pentru acest sector. Noi provocăm datorii la salarii, ținem angajați, plătim penalități pentru un sector care nu există”, a subliniat Pavel Filip.
De asemenea, premierul a solicitat reorganizarea de urgență a Agenției „Apele Moldovei” și optimizarea cheltuielilor. „Vreau să terminăm cu practica defectuoasă, când pe seama statului se poate de făcut orice și bunul statului este al nimănui”, a accentuat prim-ministrul.