
Maia Sandu ar putea fi audiată în Parlament: Vor să-mi interzică să merg la conferințe internaționale
Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, ar putea fi chemată la audieri în Parlamentul Republicii Moldova pe subiectul participării la o conferință internațională finanțată de Fundația Ludmilei Kozlowska - Otwarty Dialog (Dialog Deschis). Aceasta susține că astfel guvernarea caută posibilități de a-i interzice ieșirile înafară.
・
„Tare vreau sa merg la audieri in Parlament. Am participat la un eveniment împreună cu Ludmila Kozlowska. Invitația a venit de la un europarlamentar, care scria în numele altor șase europarlamentari. Nu este cazul doar a Republicii Moldova. Aceste ONG-uri finanțează deplasările politicienilor și din Georgia, Armenia și alte state. Ei (n.r. - cei de la guvernare) vor să adopte legi care să-mi interzică mie să mai participi la conferințe, evenimente organizate peste hotare. Ei cred că dacă eu nu merg peste hoatre, toată lumea o să creadă gogoșile Partidului Democrat”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.
Deși admit că autoritățile de la Chișinău ar putea adopta anumite interdicții în acest sens, Sandu spune că acestea nu o vor opri să vorbească despre abuzurile din țară.
„Admit că îmi pot pune interdicție să mai particip la conferințe internaționale. Să aprobe toate legile posibile. Eu o să continuu să merg, să-mi cheltui ultimii bănuți personali ca să merg să vorbesc clar, tare și răspicat despre abuzurile acestui regim. Mai este skype. Noi o să continuăm să mergem, să vorbim. Doar dacă o să ne bage la închisoare, o să fie mai greu să facem conferințe prin skype”, a mai punctat lidera PAS.
Amintim că în luna august curent, cinci deputați PD au trimis marți scrisori către mai multe instituţii de stat ale Republicii Moldova, solicitând verificări privitoare la „posibilele activităţi contra R. Moldova ale Ludmilei Kozlowska, deţinătoare de dublă cetăţenie ruso-ucraineană şi ale Fundaţiei condusă de aceasta, numită Otwarty Dialog (Dialog Deschis)”. Se întâmplă la nici o săptămână de la un adevărat torent de știri publicate în presa considerată apropiată PD-ului (știri publicate aici, aici, aici, aici și aici). În știrile trase ca la indigo se menționa că Kozlovska este „o lobbystă a partidelor PAS și PPDA” și că ea „a fost expulzată din UE din cauza legăturilor cu serviciile secrete rusești”.
Într-un interviu acordat Europei Libere, Kozlowska a răspuns criticilor lansate de PD. „Pentru mine, aceasta înseamnă că eforturile noastre de a promova impunerea de condiții din partea donatorilor pentru ajutoarele date Moldovei și de a-l pedepsi pe Plahotniuc în legătură cu violarea drepturilor omului și abuzul de putere sunt eficiente”, a spus Kozlowska pentru sursa citată.