„Toți sunt în Turcia. Deja sunt arestați preventiv și sunt plasați în detenție. Urmează să li se pregătească și rechizitoriul, dar nu se știe după cât timp”, a declarat sursa pentru Anticoruptie.md. Supuși presiunilor regimului Erdogan, aceștia recurg deseori la astfel de tactici pentru a-și scăpa propria persoană de amenințarea cu închisoarea.

Sursa ne-a mai declarat că, în cazul lui Riza Dogan (foto stânga), directorul filialei din Durleşti a Liceului Orizont, cel care l-a denunțat drept afiliat al Mișcării clericului moderat Fetullah Gullen, este un prieten bun al acestuia din copilărie. „El nu a vrut să-i facă rău, ci, presat, s-a gândit să denunțe drept „gullenist” pe cineva din afara țării. A crezut că acela oricum nu va avea de suferit”, a povestit sursa.

De asemenea, în cazul lui Hasan Karacaoglu, director general adjunct al aceleași filiale, denunțul a venit din partea cumnatei sale, soția fratelui său, stabilită în Turcia. Motivele ar fi unele fimiliale, fiind legate de o moștenire. „El nu știa că tocmai cumnata lui a depus așa ceva. Când a ajuns la prima întrevedere cu avocatul său, el a aflat că a fost denunțat tocmai de cumnata lui. Denunțul acesteia este singura probă administrată la dosarul său de autorități”.

Sursa a mai declarat că aceștia riscă o pedeapsă minimă de șase ani și jumătate în cazul în care se dovedește că au fost afiliați sau au finanțat mișcărea Gullen, sau trei ani și trei luni, doar dacă au fost simpatizați sau au avut legături tangențiale.

Potrivit ei, aceștia ar fi plasați în mai multe închisori diferite, câțiva fiind în Istanbul. Anterior, profesorul turc Hasan Biris, declarase pentru Anticoruptie.md ca doar unul dintre ei se mai află la o secție de poliție.

Pe data de 6 septembrie au fost arestați șapte angajați ai Liceului Orizont, dintre aceștia, cinci au fost solicitanți de azil. Cel de-al șaptelea angajat a fost reținut la Bălți. Lista completă a cetățenilor turci expulzați din Republica Moldova:

  1. Riza Dogan, directorul filialei din Durleşti a Liceului Orizont, solicitant de azil politic;
  2. Hasan Karacaoglu, director adjunct general, solicitant de azil politic;
  3. Yasin Ozdil, responsabil de relații cu publicul la aceeași școală, solicitant de azil politic;
  4. Mujdat Celebi, director financiar, solicitant de azil politic;
  5. Feridon Tufekci, director al filialei din Ceadâr-Lunga, solicitant de azil politic;
  6. Huseyin Bayraktar, profesor de matematică, documentat cu permis de ședere în scop de lucru;
  7. Sertif AYRI, profesor de limba turcă, documentat cu permis de ședere în scop de muncă.
Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!