Oamenii potriviți la locul potrivit

Prima zi a luat start la ora 16:00, atunci când oaspeții străini s-au familiarizat cu viața sătenilor și cultura satului moldovenesc, participând la un Village Quest. Orheiul Vechi i-a întâmpinat cu un aer răcoros și câțiva stropi de ploaie. Mai mult decât atât, investitorii și fondatorii au participat la o degustație de vin moldovenesc, au gustat din bucatele tradiționale moldovenești la o masă mare și, evident, au dansat pe ritmurile dansurilor noastre tradiționale. O doină, un colac și o horă - acestea au fost ingredientele-cheie ale primei zile de socializare. Toate acestea nu ar fi fost de ajuns dacă experiența lor în inima Moldovei nu ar fi fost condimentată cu câteva provocări: au muls vaci, au cules struguri și au făcut vin moldovenesc, zdrobind bobițele cu mult patos.

Viața reală bate Linkedln-ul

Totul a mers ca pe roate: oaspeții s-au bucurat de timp berechet să interacționeze unii cu alții în viața reală, acolo unde acțiunile contează mai mult decât profilul pe Linkedln. Oficiul Național al Viei și Vinului - partenerul principal al evenimentului - a organizat o degustație de vinuri pentru participanți, care au rămas impresionați de varietatea vinului moldovenesc. De asemenea, investitorii și fondatorii s-au arătat interesați de scena start-up-urilor din Moldova și eforturile care sunt depuse pentru dezvoltarea sectorului IT, în special în domeniul legal.

 

Failure stories: suntem oameni și facem greșeli

Cea mai bună metodă de a învăța unul de la altul e prin eșecuri. În calitate de antreprenor, eșuezi cel puțin o dată. Nu e nevoie „să calci pe aceeași greblă” de două ori ca să-ți înveți lecția și să n-o mai repeți. În acest fel, toți participanții au avut parte de o sesiune în care au împărtășit nereușitele lor în afaceri și modul în care le-au „pus la punct”.

Întrucât nu există festin tradițional moldovenesc fără muzică populară live, în amurgul serii, toată lumea s-a lăsat furată de farmecul culturii moldovenești.

 
 
Întrebați ce așteptări au de la eveniment, Benjamin Burg - CEO al start-up-ului Gratifu, și Alan Ames - fondator al start-up-ului Vingineers, au povestit că, în definitiv, au venit la TechVillage pentru conținut și oameni buni, pentru că trăim într-o lume a rețelelor sociale și e crucial să găsim conținut bun și istorii răsunătoare. Au ales acest eveniment pentru sinergie, pentru pitching și întrebări - cele mai bune „ferestruici” de a descoperi oameni deosebiți. Așteptările sunt pe măsură, căci sunt nerăbdători să compare soluțiile lor și propunerile business cu cele ale celorlalți fondatori. Întotdeauna este bine să primești un feedback, spun ei.

Andrei Stan, investitor și partener la Moore Stephens KSC, a povestit despre importanța legării colaborărilor cu fondatorii de start-up-uri: „Colaborarea cu antreprenorii tineri înseamnă mai mult decât business. Creând condiții cooperante, permiți transferul de cunoștințe într-un mediu care se află în continuă schimbare. În următoarele zile, tind să-mi extind rețeaua de contacte și să identific tineri antreprenori dornici să-și impulsioneze inițiativa împreună, încercând să-i ajut cu transfer de cunoștințe și acces la finanțare”.

TechVillage este cel mai internațional eveniment de matchmaking dintre investitori și fondatori de start-up-uri care s-a întâmplat vreodată în Moldova. Activitățile evenimentului pot fi urmărite pe pagina de facebook, iar pentru mai multe informații, poate fi accesat site-ul oficial www.techvillage.md

Prima ediție TechVillage, desfășurată în premieră în Republica Moldova, este organizată de către Seed Forum Moldova (IHUB Chisinau) cu suportul Asociației Companiilor TIC din Moldova, Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională / USAID Moldova și Guvernului Suediei / Embassy of Sweden in Chisinau în cadrul Proiectului „Centrul de Excelență în Domeniul TIC”, Tekwill, Western NIS Enterprise Fund, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) și XY Partners. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!