Turcii, invitați să privatizeze întreprinderile de stat din Moldova

„Muncim foarte mult și facem tot posibilul pentru a atrage investiții din Turcia în sectorul agroalimentar, cel de dezvoltare rurală. Avem o experiență de lucru bogată cu companiile din Turcia. Avem companii care au investit mult în RM și continuă să investească în afaceri de succes în diverse domenii. Apreciem suportul TIKA care, de 20 de ani, are peste 350 de proiecte promovate în sumă totală de peste 33 de milioane de dolari”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, prezent la eveniment.

Totodată, ministrul a încurajat companiile din Turcia să participe la procesul de privatizare a companiilor de stat din țara noastră. „Suntem gata să cooperăm la acest subiect”, a precizat oficialul.

Turcia, în topul întreprinderilor cu capital străin din țara noastră

Pe parcursul a două zile, cât durează Simpozionul, vor fi analizate actualele relații comercial-economice dintre Turcia și Republica Moldova. De asemenea, urmează a fi identificate noi oportunități de extindere a acestora. Rectorul ASEM, Grigore Belostecinic, a declarat că, în 2017, schimburile comerciale de mărfuri au atins cifra de 408 milioane dolari, adică 5,6% din volumul total al comerțului exterior al țării noastre.

Potrivit datelor statistice prezentate de Belostecinic, Turcia ocupă locul șapte în lista partenerilor comerciali ai Republicii Moldova. Totuși, expertul economic a menționat că țara noastră este defavorizată în această relație. Și asta pentru că exporturile din Moldova spre Turcia acoperă cu doar 34,2% importurile din Turcia.

Grigore Belostecinic a mai precizat că, în prezent, în Moldova activează peste 1.250 de întreprinderi cu capital turcesc. Respectiv, Turcia se clasează pe locul trei în topul întreprinderilor cu capital străin din RM, cu o pondere de 11%.

Cum s-a activizat relația dintre Moldova și Turcia

Relația dintre cele două state pare să se fi activizat în ultima vreme. De exemplu, autoritățile de la Ankara ne repară Președinția, alocând în acest sens aproximativ șapte milioane de euro. Potrivit responsabililor de implementarea proiectului, acesta reprezintă un ajutor pentru care Turcia nu ar cere nimic în schimb. Mai mult, recent, președintele Igor Dodon a anunțat că a cerut ca partea turcă să și mobileze clădire renovată, „ca să nu cheltuim bani de la buget”.

Turcii ne construiesc și Arena Chișinău, proiectul promovat intens încă din fașă de democrați. Compania turcă „Summa” a câștigat fără concurență acest proiect. Potrivit contractului de parteneriat public-privat, valoarea proiectului este de 43 de milioane de euro, bani care trebuie returnați de autoritățile noastre timp de 12 ani. Asta în afară de contribuția inițială a statului de puțin peste 200 de milioane de lei și terenul de 69 de hectare din comuna Stăuceni.

Recent, în atenția opiniei publice a ajuns un alt proiect de investiții. O companie fondată și administrată de doi cetățeni turci urmează să construiască în centrul Chișinăului o clădire cu peste 30 de etaje. Primele consultări publice pe marginea proiectului au fost însă amânate.

Iar marți, 11 septembrie, Administrația de Stat a Drumurilor și compania turcă ONUR Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S. au semnat contractele privind reabilitarea a 85 de km de drum pe traseul Chișinău-Giurgiulești. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, în total, la licitații au fost prezentate patru oferte. Costul lucrărilor, care trebuie finalizate în trei ani, este de aproape 60 de milioane de euro.

Începând cu 1 noiembrie 2016, a intrat în vigoare Acordul de comerț liber dintre Moldova și Turcia, care presupune anularea taxelor vamale de import, dar și o serie de instrumente de protecție comercială în conformitate cu practicile internaționale.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!