„Este evident că leul moldovenesc a fost supus unui atac speculativ fără precedent. Banca Națională a Moldovei a reacționat cu întârziere, panicată și mioapă, vânzând masiv valuta din rezerve. Chiar și în manualele de specialitate pentru novici este descris cum acționezi în asemenea cazuri. Nu cunoaște BNM acest lucru sau cineva a mizat pe fenomenul turbulent asociat alegerilor și a scos masiv valuta din țară, inclusiv din conturile de depozit ale clienților?! Domnul Drăguțanu ne va spune încă o dată că „targetul” dumnealui este inflația… Dar noi de ce oare l-am pus „paznic” peste rezerva valutară a țării?!”, a întrebat retoric Sturza.
Potrivit lui, în astfel de situații trebuiesc întreprinse următoarele acțiuni: 1. intervenții moderate; 2. sterilizarea anticipată a masei monetare, inclusiv prin ridicarea rezervelor obligatorii pentru bănci; 3. penalizarea administrativă a speculanților.
Menționăm că rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Moldovei la data de 28 noiembrie au atins valoarea de 2,366,797.81 mii dolari, sau cu 176,8 milioane dolari mai puțin față de data de 21 noiembrie și 263,3 milioane dolari mai puțin față de data de 3 octombrie a acestui an. De la data de 3 ianuarie a acestuia an activele oficiale de rezervă s-au redus cu 450 milioane dolari. Mai multe detalii aici.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.