Ghimpu, despre expulzarea cetățenilor turci: „E un târg foarte serios între Plahotniuc și Dodon”

Ghimpu, despre expulzarea cetățenilor turci: „E un târg foarte serios între Plahotniuc și Dodon”

Președintele PL, Mihai Ghimpu, crede că expulzarea celor șapte cetățeni turci, angajați în rețeaua de licee „Orizont”, reprezintă un „târg foarte serios” dintre liderul PDM, Vlad Plahotniuc, și președintele Igor Dodon. Cel puțin, asta a menționat în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.

„Asta este cerința lui Dodon, acceptată de Plahotniuc. Dodon este inițiatorul, dar ultimul care ia decizia în republica asta este Plahotniuc. Pe Dodon îl înțeleg, i-a reparat clădirea, dar nu înțeleg de ce Plahotniuc. Înseamnă că e un târg foarte serios”, a spus Mihai Ghimpu cu referire la expulzările din 6 septembrie.

Potrivit liberalului, decizia de expulzare este una politică. „Conducerea de la noi știa foarte bine care este poziția UE sau a SUA în problema asta. Este vorba de o problemă internațională. De ce a făcut asta Plahotniuc, nu știu. Vrea să-i placă lui Putin. Putin e în relații foarte bune cu Erdogan”, a explicat președintele PL.

Publicitate

Totodată, Mihai Ghimpu a anunțat că va insista pe crearea unei comisii parlamentare de anchetă pe marginea acestui subiect, la care să participe deputați din toate fracțiunile. „SIS se subordonează Parlamentului. Când eram președinte interimar al Parlamentului, primeam informații de la SIS în fiecare dimineață despre tot ce se întâmplă în țară. Iar Candu zice acum că nu știe nimic. Ei au cedat. Nu e nimic acolo. Asta se confirmă și prin răspunsul MAI, cu pericol al securității. Când e vorba de securitatea statului RM, persoanele se rețin aici, dar nu se expulează”, a spus acesta.

Deocamdată, nici democrații și nici șeful statului nu au comentat o asemenea ipoteză.

Anterior, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a fost cel care a dispus audierea conducerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS). După audierile care au avut loc cu ușile închise, Candu a declarat că cei șapte cetățeni turci expulzați ar fi monitorizați timp de mai mulți ani în cadrul unor dosare operative de prevenire a actelor de terorism.

Iar președintele Igor Dodon, inițial, a menționat că „au fost expulzări și mai urâte” decât cele din cazul „Orizont”. O zi mai târziu, șeful statului a solicitat însă informații „concludente” de la SIS pe marginea acestui caz.

Cele șapte persoane expulzate au fost reținute în dimineața zilei de 6 septembrie. Acestea ar fi fost scoase din țară cu o altă identitate, potrivit avocatei liceului „Orizont”. ZdG a scris că o aeronavă închiriată de compania de stat „Air Moldova”, pe 6 septembrie, a efectuat o cursă privată în Turcia. Avionul a decolat de pe Aeroportul Internațional Chișinău și a aterizat pe Aeroportul Tekirdag Corlu. Ulterior, aeronava a făcut cale întoarsă spre Chișinău, iar cursa nu a fost anunțată pe site-ul Aeroportului nostru. Potrivit ultimelor informații, în prezent, cei șapte cetățeni turci se află într-o închisoare din orașul Tekirdag, în apropiere de Istanbul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal