
ZdG: Necazurile penale pentru liceele „Orizont” au început la doar o lună după vizita lui Plahotniuc în Turcia
Necazurile penale pentru rețeaua de licee „Orizont”, care, din 1993, activa fără probleme în R. Moldova, au început la doar o lună și câteva zile după ce coordonatorul coaliției de guvernare și-a încheiat vizita în Turcia. Mai exact, la 2 noiembrie 2017, reiese dintr-o investigație realizată de ZdG. Atunci, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a demarat căutarea probelor, astfel încât problema să fie abordată „în albia legală”, cum declara, anterior, Pavel Filip.
・
Urmărirea penală a fost inițiată în baza a două articole din Codul Penal al R. Moldova: „finanțarea terorismului” și „recrutarea, instruirea, beneficierea de instruire sau acordarea de alt suport în scop terorist”, în dosar fiind vizată conducerea rețelei de licee „Orizont”. Atunci, însă, nimeni nu a făcut publică existența unui asemenea dosar.
Potrivit informațiilor obținute de ZdG, urmărirea penală a fost inițiată pentru a demonstra că, începând cu 1993 (an în care a fost deschis, la Ceadîr-Lunga, primul Liceu „Orizont”, ex-moldo-turc), mai multe persoane de origine turcă, aflându-se pe teritoriul R. Moldova, ar fi acționat prin intermediul unor companii, inclusiv societăți comerciale rezidente și ar fi finanțat organizații transnaționale care promovează ideologii extremiste, cu caracter terorist.
Potrivit procurorilor, prin activitățile desfășurate în domeniul educației, mass-media, în mediul de afaceri, persoanele de origine turcă, folosind situația de serviciu, recrutau alte persoane pentru a se asocia la organizații și grupuri cu caracter terorist.
Declarațiile (ex)directorului Orizont în fața procurorilor
Abia peste aproape cinci luni și la scurt timp după ce, mai mult sau mai puțin întâmplător, Turcia și-a luat angajamentul să repare gratuit sediul Președinției R. Moldova, la 31 martie 2018, Turgay Șen, directorul rețelei de licee „Orizont”, a fost recunoscut bănuit în acel dosar penal, fiind escortat la audieri.
Conform informațiilor deținute de ZdG, Turgay Șen, care conducea liceele „Orizont” din R. Moldova din septembrie 2012, nu a recunoscut bănuiala imputată. El le-a spus procurorilor că are studii în drept și că, niciodată nu a mai fost învinuit de fapte cu caracter extremist sau terorist.
Turgay Șen le-a zis procurorilor că a fost ultima dată în Turcia în octombrie 2015 și că, de atunci, nu și-a mai vizitat țara, „din cauza regimului dictatorial instaurat de președintele acestei țări”.
Deși, pe 31 martie 2017, lui Turgay Șen i-a fost aplicată interdicția de a părăsi Moldova timp de 10 zile, la expirarea termenului, acesta a fost scos de sub urmărire penală pentru că „fapta nu întrunește elementele infracțiunii”, iar una dintre concluziile procurorilor PCCOCS a fost că „vinovăția persoanei de săvârșirea infracțiunii nu poate fi întemeiată pe presupuneri”.
La câteva luni după ce a fost scos de sub urmărire penală, Turgay Șen a părăsit R. Moldova cu destinația Kosovo. Șen, unul dintre fondatorii rețelei de licee care funcționa în aproximativ 100 de țări din lume, deține și cetățenia Republicii Kosovo, țară care nu-și extrădează cetățenii. Turgay Șen a plecat în Kosovo pentru a conduce rețeaua de licee din această țară, după ce, la sfârșit de martie 2018, șase profesori și conducători turci ai acesteia au fost reținuți de serviciile secretele din Turcia și Kosovo, fiind duși forțat în Turcia, acolo unde sunt judecați, într-o operațiune similară cu cea din R. Moldova.
Spre deosebire de R. Moldova, premierul kosovar i-a demis, după acea operațiune, pe ministrul de Interne și pe șeful serviciilor secrete, iar ulterior a promis public că așa ceva nu se va mai întâmpla nicicând pe teritoriul țării sale.