VIDEO. În vizită la Agenția de Guvernare Electronică: Ce mesaj au transmis angajații instituției

VIDEO. În vizită la Agenția de Guvernare Electronică: Ce mesaj au transmis angajații instituției

De Ziua Internațională a Programatorilor, am decis să facem o vizită echipei Agenției de Guvernare Electronică, o instituție publică care are misiunea de a aduce inovații tehnologice în Guvern, prin regândirea proceselor și modernizarea serviciilor publice. Angajații instituției au venit cu un mesaj adresat funcționarilor instituțiilor de stat, fără deschiderea cărora realizarea agendei de e-Guvernare ar fi imposibilă. 

Mulți percep angajații Agenției de Guvernare Electronică ca programatori sau IT-ști în Guvern. În realitate, tehnologia informației este doar unul dintre domeniile de competență ale angajaților. În prezent, din echipa e-Government fac parte specialiști în comunicare, justiție și administrație publică, printre altele.

„Noțiunea de „e-Guvernare” în toată lumea presupune interacțiunea instituțiilor statului cu cetățenii și mediul de afaceri. Pentru a realiza această interacțiune digitală, este nevoie de un efort mult mai mare decât IT. Este vorba de discuții, negocieri și aranjamente. Nu avem doar developeri software în această echipă, este o echipă mult mai largă, cu capacități juridice și analitice”, spune directorul Agenției, Eugeniu Ursu.

Misiunea strategică a angajaților e să aducă serviciile publice cât mai aproape de cetățeni. Acest lucru ar fi însă imposibil fără implicarea activă a instituțiilor statului. Fără acordul acestora, eliminarea birocrației prin crearea serviciilor online nu poate fi realizată.

„Parteneriatul și deschiderea instituțiilor publice sunt esențiale în efortul nostru de modernizare a serviciilor publice. Realizarea agendei de e-Guvernare este un scop comun al tuturor instituțiilor guvernamentale pentru a reduce birocrația, corupția, dar și pentru a spori eficiența statului în raport cu cetățeanul”, susține directorul administrativ al Agenției, Diana Zaharia.

„Noi venim cu ajutor pe componenta IT, însă prestatorii (de servicii, n.r.) trebuie să se implice activ și să-și schimbe modul de gândire și de lucru”, afirmă la rândul său Artur Reaboi, arhitect de sisteme informaționale.

În cei șase ani de activitate, Agenția de Guvernare Electronică a realizat cu succes peste 40 de sub-proiecte de e-Transformare, edificând o platformă durabilă pentru modernizarea serviciilor publice și alte inovații în guvernanță.

„Doar de serviciul de achitare online, MPay, au beneficiat deja câteva zeci de mii de cetățeni. Într-o zi, avem în medie 5 mii de tranzacții efectuate prin MPay, mai mult de 5,5 milioane de tranzacții având loc de la lansarea acestui produs în 2013 până în prezent”, spune coordonatorul Cornelia Amihalachioae.

Din 2013 încoace, Agenția de Guvernare Electronică a dezvoltat mai multe platforme guvernamentale electronice, precum MCloud, MPass, MSign, MAcces, MConnect și altele. În următorii ani, angajații instituției vor lucra la reingineria și digitizarea a încă 21 de servicii publice.

Astfel, accesul cetățenilor va fi asigurat atât online, pe portalul servicii.gov.md, cât și offline, prin intermediul a 80 de Centre Universale de Prestare a Serviciilor Publice, datorită parteneriatului cu Agenția Servicii Publice, bibliotecilor modernizate din rețeaua „Novateca” și oficiilor poștale.

Rezultatele obținute de către Agenția de Guvernare Electronică se datorează, inclusiv parteneriatului durabil cu Banca Mondială, a suportului din partea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, USAID, Ambasadei Britanice la Chișinău, Guvernului Olandei, care au contribuit la realizarea acestui material.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal