„Candu și-a scos copiii de la „Orizont”. Deci se pregătea chestia asta. Dodon a fost la Erdogan în audiență, Plahotniuc a fost la Erdogan în audiență. Erdogan este în cele mai bune relații cu Putin. În regiune se formează o axă a dicatatorilor - Rusia, China, Azerbadjan, Iran, Siria, Turcia. Din acest punct de vedere Plahotniuc și Dodon au tot interesul să facă parte din această axă a dictatorilor pentru că ei nu pot miza pe lumea occidentală democratică”, a declarant Chirtoacă.

Potrivit fostului edil al municipiului Chișinău, decizia de a fi expulzați dascălii de la licerul „Orient” ar fi un mesaj pe care conducerea țării încearcă să i-o transmită liderului de la Ankara:

„Expulzarea profesorilor a fost un semn de loialitate, în sensul acceptării Moldovei în acest club al dictatorilor. Într-acolo duc toate explicațiile logice”.

Chirtoacă susține că situația este și mai dramatică în contextul în care profesorii aveau cerere de azil politic în țara noastră.

„Asta nu a fost o expulzare. Asta a fost o răpire de oameni și trimiterea lor la moarte sigură. Ei aveau cerere de azil politic. Vă dați seama cât de mârșavi suntem? Oamenii aveau speranța că în Moldova vor scăpa de regimul Erdogan având cerere de azil politic, iar noi îi aruncă în ghearele dictatorilor. Pentru asta trebuie să fie puși la zid cei care au făcut asta”, a menționat liberalul.

Săptămâna trecută mai mulți profesori, părinți și elevi de la liceul Orizont au ieșit, din nou, în stradă. Aceștia au cerutt eliberarea profesorilor expulzați în Turcia. Manifestanții au mers după ajutor la Ambasada SUA la Chișinău, dar și la cea a Germaniei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!