
Softul de milioane, cu ghinion. Cine e vinovat că transportatorii nu pot obține autorizații online
・
Acum speranţele lor cresc, după intervenţia prim-ministrului Pavel Filip, care a criticat ANTA în ședința executivului din 12 septembrie. Filip a cerut autorității transporturilor să se asigure că softul e-Autorizaţie Transport, prin intermediul căruia trebuiau să fie eliberate autorizaţii de transport, va fi funcţional în termenii stabiliţi.
Computerul, incoruptibilul
Potrivit premierului, există rezistenţă în sistem, și asta pentru că eliberarea autorizaţiilor prin intermediul serviciilor electronice va reduce corupţia din acest sector.
„A existat foarte multă corupţie la repartizarea autorizaţiilor de transport, așa-numitele CEMT-uri. Știm cât plăteau transportatorii pentru aceste CEMT-uri. Iată că softul, calculatorul este exact elementul care nu ia mită... Eu știu că acest soft care urma să fie pus în aplicare încă de la 1 septembrie nu lucrează. Dle ministru Gaburici, vă solicit să monitorizaţi personal. Și pe această cale, public, îi transmit un mesaj dlui director ANTA, Vsevolod Bocșanean: dacă acest soft nu va fi funcțional în ziua stabilită, aceasta va fi ultima lui zi de lucru”, a avertizat Pavel Filip.
Reacţia premierului se suprapune cu suspiciunile transportatorilor precum că punerea în funcţie a softului e-Autorizaţie este tergiversată în mod intenţionat, toate termenele anterioare fiind compromise: octombrie 2015, ianuarie 2016, ianuarie 2018, 1 septembrie 2018.
Noul termen este sfârșitul lui septembrie curent. Mold-Street.com a documentat acest caz şi încă o lună în urmă a solicitat informaţii în acest sens de la ANTA.
Cine a dezvoltat sistemul e-Autorizaţie
Dezvoltarea sistemului informaţional (SI) „e-Autorizaţie Transport” (solicitarea, eliberarea, repartizarea şi analiza cererilor online pentru autorizaţii unitare pentru efectuarea transportului auto internaţional de mărfuri şi călători) a fost iniţiată încă cinci ani în urmă pe baza Platformei de management al conținutului corporativ (PMCC) în cadrul proiectului e-Transformare a Guvernării.
Pe 12 decembrie 2013, Centrul de Guvernare Electronică şi ANTA au semnat şi un Acord de colaborare, inclusiv şi pentru implementarea sistemului informațional „e-Autorizație transport”. Astfel, de soft s-a ocupat Centrul de Guvernare Electronică, în prezent - Agenţia de Guvernare Electronică, care a selectat compania care a elaborat softul.
Aceasta a fost compania românească Star Storage SRL, care la pachet cu acest soft a mai elaborat alte câteva programe în cadrul acestui proiect, iar valoarea inițială a contractului a fost de 650.000 de dolari, iar în final a trecut de 700.000 de dolari, pentru că pe parcurs au fost făcute mai multe amendamente la contract, arată un raport al proiectului E-Guvernare.
Compania a mai câştigat şi alte contracte cu Centrul de Guvernare Electronică în valoare de câteva milioane de dolari, notează sursa citată.
Proprietari ai companiei Star Storage au fost până în 2014 oamenii de afaceri români Cătălin Păunescu (70%) şi Liviu Gosa (circa 30%), care în februarie 2014 şi-au vândut pachetul majoritar de acţiuni către Axxess Capital - managerul de investiţii al fondului Emerging Europe Accession Fund (EEAF).
În 2017 însă compania a ajuns în lista firmelor cu probleme cu justiţia în România, iar portalul supervizor.ro scria în luna mai 2018 că Star Storage ar avea datorii de cel puţin 68 milioane lei româneşti (circa 14,7 milioane de euro), în timp ce avea de recuperat doar 37 milioane lei româneşti.
Soft acceptat fără a fi testat
Abia la finele anului 2016, softul a fost finalizat, iar costul acestuia trecea de 3,8 milioane de lei. Potrivit unui răspuns oferit pentru Mold-street.com de ANTA, sistemul a fost transmis spre testare, utilizare și administrare de Centrul de Guvernare Electronică către ANTA pe 12 octombrie 2016. Doar că el nu putea fi pus în aplicare, pentru că deja trebuia adaptat la noile cerinţe.
Mai trece jumătate de an şi în aprilie 2017, Guvernul a aprobat Regulamentul privind eliberarea și utilizarea autorizațiilor de transporturi rutiere, care indică utilizarea exclusivă a sistemului informațional „e-Autorizație transport” în procesul de repartizare și raportare a autorizațiilor rutiere din data de 1 ianuarie 2018.
„Implementarea soft-ului, pentru excluderea factorului uman, va diminua corupţia din acest domeniu şi va reduce la maxim cozile de la ghişee. Întreg procesul de depunere a cererilor la operatorii de transport, repartizarea autorizaţiilor şi notificarea se va efectua electronic”, menţiona atunci ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc.
Potrivit ANTA, în procesul de elaborare a acestui Regulament „s-au efectuat mai multe modificări la regulile de eliberare, utilizare și restituire a autorizațiilor pentru transporturi rutiere față de regulile inițiale după care s-a creat arhitectura sistemului”. În consecinţă a fost nevoie de o ajustare a softului la noile cerinţe.
Cine-i de vină?
Ulterior au urmat alte modificări în legislaţie, inclusiv a fost completat Codul transporturilor rutiere cu regulile de eliberare, utilizare și restituire a autorizațiilor de transporturi rutiere, „care la fel diferă față de cele implementate în sistemul informațional „e-Autorizație transport”, precum și față de regulile expuse în Regulamentul privind eliberarea și utilizarea autorizațiilor de transporturi rutiere”, susţine administraţia ANTA.
Citește continuarea materialului pe Mold-Street.com.