VIDEO. Conflict la Universitatea Agrară: Administrația mută zeci de studenți din căminele din centrul Capitalei

În săptămâna următoare publicării materialului despre conflictul iscat între mai mulți studenți și administrația Universității, am încercat să coordonăm o filmare în interiorul căminului de pe bd. Grigore Vieru 8, acolo unde studenții de la Medicina Veterinară au locuit timp de unu, doi, sau chiar patru ani.

După ce am filmat condițiile de trai din căminul din strada Mircești 21/1, scopul nostru era de a arăta condițiile din care sunt mutați tinerii, o bună parte din care au investit banii lor pentru a-și îmbunătăți condițiile de trai, în contextul în care au semnat și un contract cu instituția de învățământ.

Epopeea apelurilor telefonice

În urma unei discuții telefonice avute cu directorul campusului studențesc din bd. Grigore Vieru, Vasile Olărescu, ni s-a comunicat că acordul pentru a filma în cămin ni-l poate da prorectorul pe probleme de administraţie şi gospodărire, Anatolie Daicu. 

Inițial, prorectorul ne-a lăsat să înțelegem că putem filma în cămin și că va încerca să vină și el, însă filmarea nu va depinde de prezența sau absența sa fizică. Ulterior, în aceeași zi de 7 septembrie, am revenit cu un alt apel telefonic. De această dată Anatolie Daicu ne-a spus cu subiect și predicat că filmarea în incinta căminului se poate realiza doar în prezența sa, dar că dumnealui este ocupat. Deși în dimineața acelei zilei am propus o oră de filmare în aceeași zi, prorectorul nu ne-a informat că va fi ocupat în perioada propusă. Doar că atunci când am revenit cu un apel în preajma orei respective, acesta a invocat ca motiv de indisponibilitate faptul că are o ședință.

Am decis să-l sunăm marți, 11 septembrie, pe Anatolie Daicu, pentru a stabili o filmare în cămin în următoarea zi. Acesta s-a arătat interesat de ce am vrea să realizăm filmarea, a repetat faptul că în cămin se poate filma doar în prezența și cu acordul său și ne-a spus că va înștiința întreaga administrație a Universității Agrare despre intenția noastră de a filma în cămin. Ulterior, ca urmare a comunicării la nivelul conducerii ar urma a fi luată decizia de a ne permite sau nu accesul în cămin.

A doua zi, Anatolie Daicu nu ne-a răspuns la două apeluri telefonice, după care a revenit peste o oră și jumătate de pe un alt număr de telefon, spunându-ne că este prins în activități organizaționale legate de un jubileu de 85 de ani din cadrul Universității, după care a închis brusc apelul. În următoarea oră, l-am sunat de trei ori, însă nu a răspuns la apelurile noastre.

Ministrul Agriculturii, certat public de prim-ministru

Între timp, la ședința de Guvern din aceeași zi, 12 septembrie, premierul Filip l-a mustrat public pe ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, cerându-i lui Liviu Volconovici să anuleze imediat ordinul prin care studenții sunt mutați din centrul Capitalei în căminul din campusul universitar din strada Mircești 21/1.

„Am fost sesizat în legătură cu situația de la cămine de la Universitatea Agrară. Am reușit să văd în ce cămine au fost transferați studenții, chiar dacă unii și-au făcut reparații în vechiul cămin. Și, domnule ministru, cred că ar trebui să anulați acest ordin și să dați voie studenților să stea unde le e bine. Am semnat și o dispoziție în acest sens. Voi solicita corpului de control să verifice această decizie. Faceți economie în sistemele de irigare, multe milioane de lei puteți găsi în ele. Vă spun asta public, pentru că nu e prima tentativă a Dvs. asupra acestor cămine. Înțeleg că e un cartier bun la care râvnesc mulți. Da, e bun pentru construcții, dar nu vă chinuiți, că nimeni nu va pune mâna pe acest pământ. Anulați ordinul, lăsați studenții în pace”, i-a spus premierul actualului ministru, fost rector al Universității Agrare.

Studenții, nemulțumiți de căminul în care au fost mutați

Deși administrația UASM susține că studenții vor fi astfel la câteva minute de mers de blocurile de studii ale Universității, tinerii spun că iarna în căminul de pe strada Mircești 21/1 este foarte frig, iar transportul public spre acea zonă a orașului este deficitar. Mai mult, studenții se plâng că în acest bloc există prea puține dușuri în raport cu numărul de persoane cazate, iar cele două boilere instalate nu fac față cerințelor, în comparație cu apa caldă centralizată și numărul suficient de dușuri existente în căminul de pe bd. Grigore Vieru 8.

Mai multe detalii, dar și imagini video despre condițiile pe care le oferă căminul din strada Mircești studenților de la Medicina Veterinară pot fi văzute aici.

Imagini din căminul de pe Vieru

După mai multe încercări, am obținut prin intermediul unei surse câteva imagini din interiorul căminului de pe bd. Grigore Vieru 8, unde au stat studenții de la Medicina Veterinară. Nu am reușit însă să obținem imagini din camerele căminului.

> > > > > >

Acest cămin este dotat cu bloc sanitar și bucătărie la fiecare etaj, o sală de calculatoare, o sală de sport și bibliotecă, iar rețeaua de transport public din zonă este bogată și ușor accesibilă.

Actualmente, camerele din cămin sunt golite de lucrurile studenților și încuiate. Potrivit sursei AGORA, în pofida indicațiilor categorice ale lui Pavel Filip de la ședința Guvernului, administrația instituției de învățământ încă nu le-a dat undă verde studenților de a se întoarce în căminul din centrul orașului. Este vorba de peste 100 de studenți.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!