Avionul 747-8 de model VIP a aterizat la Istanbul în dimineața zilei de miercuri. 

Dotat cu diverse şi spaţioase cabine, saloane, săli de consiliu, zone de relaxare first-class, şi chiar cu spital propriu, avionul are o capacitate de transport de 94 de persoane, respectiv 76 de pasageri şi 18 membri ai echipajului, scrie Agerpres.

 

Acceptarea cadoului a fost criticată de către opozantul turc Gamze Tascier, care a comparat aeronava cu „un palat zburător”. 

„Aceleași persoane care îndeamnă oamenii să strângă cureaua nu se pot despărți de lucruri luxoase și ostentative”, a declarat Tascier într-o scrisoare deschisă adresată vicepreședintelui turc, Fuat Oktay. 

Aeronava a aterizat în Turcia la scurt timp după ce ministrul de Finanțe al Turciei și ginerele președintelui, Berat Albayrak, a anunțat un șir de măsuri de austeritate, inclusiv reducerea numărului de mașini folosite de funcționarii de stat.

Avionul VIP 747-8 va completa flota prezidențială, din care mai fac parte 11 avioane și 3 elicoptere. Unul dintre aceste aeronave, Airbus A340 VIP, se afla anterior în proprietatea dictatorului tunisian, Zine El Abidine, care l-a vândut statului turc la un preț de 78 de milioane de dolari în 2016.

Potrivit site-ului turc Kokpit.aero, emirul Qatarului i-a oferit lui Erdogan acest cadou pentru a-și arăta „încrederea în Turcia”.  

Foto: samchui.com

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!