FOTO, VIDEO. Cum se aranjează produsele la raft și ce probleme întâmpină producătorii autohtoni

FOTO, VIDEO. Cum se aranjează produsele la raft și ce probleme întâmpină producătorii autohtoni

Potrivit managerului ATU Winery, Vlada Balica, pentru un producător mic este foarte greu să ajungă pe raful supermarketurilor, iar transparența procesului lipsește.

„Este greu pentru că sunt niște cozi interminabile la persoanele care se ocupă de furnizori, sau persoanele acestea pur și simplu nu sunt disponibile. Nu există o transparență în modalitatea de a accesa aceste rafturi. Nu mai vorbesc de informația online. Există o singură persoană care are două ore de primire pe săptămână, dar câteodată se îmbolnăvește. Sunt rânduri cu mult mai mari decât cele de la doctor. Primirea e de la ora 15 până la 17, dar la ora 10 dimineață în coadă sunt înregistrare 100 de persoane”, a explicat managerul ATU Winery.

În privința unor eventuale taxe percepute pentru afișarea produselor la raft, Vlada Balica spune că nu există o taxă de raft, însă există o reducere pe care o practică toți retailerii. „Se numește retrobonus. E o reducere de preț, din totalul de vânzări pe lună se face o factură retrobonus. Valoarea ei depinde de produs, este în jur de 10 la sută. Este o taxă oficială”, a mai spus Vlada Balica.

Este legală această taxă?

„Odată ce marfa a fost primită în retail, conform unui contract bine determinat și stipulat, în condițiile de calitate și cantitate, și ea a fost plătită în termen de maxim 30 de zile, această marfă nu poate fi restituită și nu mai poate fi șantajat furnizorul de către retailer, cum se întâmpla înainte: „ia-ți marfa pentru că nu se mai vinde”. Cred că este un beneficiu pentru furnizorii de produse alimentare, inclusiv de vin, în retail”, a declarat Sergiu Sârghi, șef al Direcției Supraveghere din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

„Perceperea taxelor adăugătoare, conform legislației, este interzisă. Clar că apar multe modalități de a le voala. Și cred că taxele de discount, sau cum le mai numim noi, retrobonusurile, clar că sună bine, dar în esență e aceeași taxă de a micșora prețul, de a facilita retailul, și atunci cred că intră în vigoare arta negocierii. Cu cât mai bine îți poți negocia marfa cu reprezentantul retailului, cu atât mai bine te poți plasa. Trebuie să fii un specialist inițiat în a negocia, deoarece avem mai mulți producători decât rețele”, a mai spus Sergiu Sîrghi.

Citește și: VIDEO. Cum a fost la #ROOFOFFLINE? O spun chiar vizitatorii evenimentului marca AGORA

Managerul ATU Winery afirmă că, după schimbările de legislație, comenzile au devenit cu mult mai mici, iar retailerii nu-și mai fac stoc de produse.

„Până la urmă noi, ca mic producător, am cedat. Suntem de circa 10 luni în vânzare pe piață, dar nu am reușit, cu toată insistența mea, să răzbat acest perete, și am fost nevoită, sau binecuvântată, să găsesc un distribuitor care să facă această treabă pentru mine, să stea în aceste cozi. Fiind producător, te descurajează „nu”-urile și renunți”, spune Vlada Balica.

Oficial: „Furniztorii și producătorii nu sesizează neregulile”

„Când Legea spune că nu sunt permise practicile de comerț interzise sau suspicioase în comerț, ele trebuie sesizate. Cu părere de rău, cei prezenți pe rafturi astăzi evită să sesizeze organele abilitate de aceste abuzuri. Și atunci avem un vacuum de comunicare. Încălcările, fraudele sunt, neconformitățile sunt văzute de toți noi ca și consumatori, însă ele nu sunt sesizate de furnizori, producători și alții”, afirmă șeful Direcției Supraveghere din cadrul ANTA.

O treime din sortimentul de pe raftul Kaufland va fi autohton

Prezentă la panelul de discuții, PR Managerul Kaufland în Republica Moldova, Cristina Aramă, a explicat regulile și condițiile de care se dirijează Kaufland atunci când aleg să afișeze producătorii la raft, făcând referire în special de sectorul vitivinicol.

„Selecția o facem după trei criterii. Vorbim de calitate în primul rând, vorbim de sortiment și ulterior de prețul pe piață. Vorbim de trei grupuri mari: vinul roșu, vinul alb și vinul rose, care sunt amplasate pe raft, de sus în jos, sunt ampalsate vinurile de la premium la first price. Respectiv, la nivelul ochilor se amplasează acele vinuri care promit o calitate mult superioară față de media pieței, dar evident că nu limităm clienții și avem vinuri de toate prețurile, pe care le găsești la raft”, a spus Cristina Aramă.

Citește și: TOP 7 Companii curajoase din Republica Moldova: Pe cine a premiat Interact Media la #ROOFOFFLINE emergent business

„În ceea ce ține de taxe și bani, putem spune că suntem un retailer onest și corect, și nu percepem taxe pentru intrare și listare pe raft”, a mai spus ea.

„Deja vinurile moldovenești se listează pe rafturile de la Kaufland România, le puteți găsi acolo și sunt, apropo, unele dintre cele mai solicitate. Ceea ce promitem noi este ca o treime din sortimentul care se va găsi la raft să fie a producătorului autohton, adică startăm cu un număr de 3.000 de articole. Evident că acesta se va mări”, a adăugat PR Managerul de la Kaufland.

Mai multe idei și opinii ale participanților la panelul de discuții pot fi ascultate în video-ul de mai jos.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal