Președinta fracțiunii PCRM în Parlamentul RM, Inna Șupac, a semnat un demers pe numele ministrului Tudor Ulianovschi, rugându-l să răspundă la următoarele întrebări:

1.În baza căror informații a fost luată decizia de a evacua personalul Ambasadei și Consulatului, și de a lua copii diplomaților de la școală?

2.Dacă cineva din personalul Ambasadei și Consulatului a trimis un demers oficial în adresa organelor competente din Germania cu privire la amenințări, cu prezentarea probelor? 

3.Dacă personalul din Ambasada într-adevăr a primit amenințări, Dvs.puteți să afirmați că aceste amenințări au venit «din partea unui grup de persoane care ar avea niște legături și ar face parte din aceeași organizație din care sunt și acei 7 persoane turci expulzați din RM», așa cum afirmă dna Rita Ursalovschi la PublikaTV?

4.Cine anume a dat indicația ca clădirea Ambasadei să fie evacuată? Dacă Dvs.ați participat la adoptarea acestei decizii, avînd în vedere, că data de 7 septembrie ați fost la Berlin?

5.Dvs. puteți să confirmați faptul că serviciile competente din Germania au sugerat necesitatea evacuării personalului Ambasadei? Dacă da, solicit să comunicați ce instituție din Germania anume a dat această sugestie?

6.Cum comentați informația Poliției Germaniei care la întrebarea Ziarului de Gardă a negat faptul că diplomații moldoveni de la Ambasada și Consulatul Republicii Moldova la Berlin și copiii acestora ar fi fost amenințați sau ar fi fost în pericol, ca urmare a protestelor organizate de câțiva cetățeni turci?

De menționat că, săptămâna trecută, în fața Ambasadei Republicii Moldova la Berlin a avut loc un protest legat de decizia autorităților moldovene de a-i expulza pe șapte angajați ai liceului „Orizont”. Diplomații moldoveni au fost evacuați sub pretextul că securitatea lor ar fi în pericol.  

Între timp, Ambasada Germaniei la Chișinău a publicat un comunicat de presă, susținând că săptămâna trecută la Berlin nu a existat niciun incident care ar pune în pericol securitatea diplomaților moldoveni. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!