Vlad Plahotniuc a anunțat că, în urma discuțiilor din cadrul Consiliului Politic Național al trandafirilor, a fost luată decizia de a defini Partidul Democrat ca o formațiune „pro-Moldova” întâi de toate. 

„În 27 de ani de la independența noastră, partidele în Republica Moldova s-au creat și s-au dezvoltat pe teme geopolitice, iar oamenilor li s-a indus permanent ideea că problemele țării se rezolvă dacă ești pro-european, pro-rus, pro-american, unionist și așa mai departe. A fost creată falsa senzație că de viitorul Moldovei are grijă cineva din exteriorul țării”, a declarat Plahotniuc.  

Afirmațiile liderului PDM au fost criticate de unii oponenți politici. Spre exemplu, liberalul Valeriu Munteanu a scris că „Plahotniuc renunță oficial la visul european al moldovenilor”.

„Noul mesaj „Pro-Moldova” al Partidului Democrat reprezintă recunoașterea izolării interne și internaționale a regimului de la guvernare”, a mai scris Munteanu, precizând că actualul președinte al țării, socialistul Igor Dodon are același discurs „pro-Moldova”. 

La sfârșitul lunii august, șeful statului a afirmat într-un interviu pentru Europa Liberă că va promova mesajul „pro-Moldova”. 

„Această divizare în pro-ruși și pro-europeni eu consider că nu este bună pentru Republica Moldova, pentru partide politice, pentru că unii politicieni care încearcă să joace în campaniile electorale pe aceste divergențe și fobii chiar - bine, este capital politic -, dar eu îmi doresc foarte mult și, sincer vă spun, voi depune eforturi în acest sens, să promovez mesajul pro-Moldova”, a spus atunci Igor Dodon. 

Cu toate acestea, Vlad Plahotniuc pare să nu vadă niciun conflict dintre mesajul pro-Moldova și calea occidentală. „Modernizarea țării după modelul occidental este cea mai potrivită și singura cale reală, care poate aduce rezultatele dorite pentru moldoveni”, a declarat ieri Plahotniuc. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!