Munteanu compară discursul „pro-Moldova” al lui Plahotniuc cu tezele lui Dodon

Munteanu compară discursul „pro-Moldova” al lui Plahotniuc cu tezele lui Dodon

De acum înainte, Partidul Democrat se va defini în mod categoric drept un „partid pro-Moldova”, potrivit anunțului făcut ieri de liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc. Declarațiile liderului PDM au stârnit critici din partea unor oponenți politici, cum ar fi fostul ministru Valeriu Munteanu, care susține că formațiunea de la guvernare se apropie de viziunile președintelui Igor Dodon, renunțând oficial la visul european al moldovenilor. 

Vlad Plahotniuc a anunțat că, în urma discuțiilor din cadrul Consiliului Politic Național al trandafirilor, a fost luată decizia de a defini Partidul Democrat ca o formațiune „pro-Moldova” întâi de toate.

„În 27 de ani de la independența noastră, partidele în Republica Moldova s-au creat și s-au dezvoltat pe teme geopolitice, iar oamenilor li s-a indus permanent ideea că problemele țării se rezolvă dacă ești pro-european, pro-rus, pro-american, unionist și așa mai departe. A fost creată falsa senzație că de viitorul Moldovei are grijă cineva din exteriorul țării”, a declarat Plahotniuc.

Afirmațiile liderului PDM au fost criticate de unii oponenți politici. Spre exemplu, liberalul Valeriu Munteanu a scris că „Plahotniuc renunță oficial la visul european al moldovenilor”.

„Noul mesaj „Pro-Moldova” al Partidului Democrat reprezintă recunoașterea izolării interne și internaționale a regimului de la guvernare”, a mai scris Munteanu, precizând că actualul președinte al țării, socialistul Igor Dodon are același discurs „pro-Moldova”.

La sfârșitul lunii august, șeful statului a afirmat într-un interviu pentru Europa Liberă că va promova mesajul „pro-Moldova”.

„Această divizare în pro-ruși și pro-europeni eu consider că nu este bună pentru Republica Moldova, pentru partide politice, pentru că unii politicieni care încearcă să joace în campaniile electorale pe aceste divergențe și fobii chiar - bine, este capital politic -, dar eu îmi doresc foarte mult și, sincer vă spun, voi depune eforturi în acest sens, să promovez mesajul pro-Moldova”, a spus atunci Igor Dodon.

Cu toate acestea, Vlad Plahotniuc pare să nu vadă niciun conflict dintre mesajul pro-Moldova și calea occidentală. „Modernizarea țării după modelul occidental este cea mai potrivită și singura cale reală, care poate aduce rezultatele dorite pentru moldoveni”, a declarat ieri Plahotniuc.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal