ONG-urile de media solicită CSM-ului să intervină în cazul deciziei CSJ privind demiterile de la GRT

ONG-urile de media solicită CSM-ului să intervină în cazul deciziei CSJ privind demiterile de la GRT

Organizațiile neguvernamentale de media contestă decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ), din data de 12 septembrie 2018, prin care a dat câștig de cauză Adunării Populare de la Comrat (APG), legalizând astfel noua componență a Consiliului de Observatori (CO) al Gagauziya Radio Televizionu (GRT). În decizia sa, CSJ s-a condus de Legea audiovizualului din Găgăuzia, un act juridic abuziv, adoptat cu încălcarea legislației Republicii Moldova, susțin ONG-urile de media.

Reamintim că, în perioada de adoptare a acestei legi de către APG, principalele instituții ale statului au fost avertizate de către CCA și de către societatea civilă despre lacunele de ordin legislativ pe care le conține Legea audiovizualului din Găgăuzia.

Astfel, documentul substituie atribuțiile legale ale Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) de a elibera licențe de emisie și autorizații de retransmisie, încalcă prevederile de desemnare a Consiliului de Observatori al GRT prevăzute de Codul Audiovizualului, instituind de fapt controlul politic al Adunării Populare asupra radiodifuzorului public regional GRT.

Publicitate

Menționăm că, potrivit art. 12 al Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei, Adunarea Populară nu are în competența sa adoptarea actelor normative care ar reglementa domeniul audiovizualului.

Codul Audiovizualului din 2006 stipulează, în articolul 65, că „în U.T.A. Găgăuzia funcţionează, în conformitate cu prezentul cod, la decizia Adunării sale Populare, radiodifuzorul public regional Compania „Teleradio-Găgăuzia”.

În context, organizațiile de media solicită Consiliului Superior al Magistraturii să se autosesizeze și să efectueze controlul privind veridicitatea și corectitudinea deciziei CSJ, adoptate în baza unei legi votate abuziv de deputații de la Comrat. „Ne întemeiem solicitarea pe art. 12 alin. 6 al Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei care prevede că actele normative ale Găgăuziei care contravin Constituției Republicii Moldova și prezentei legi se declară nule”, se arată în decșarația ONG-urilor de media.

„Totodată, facem apel către Guvern să nu admită adoptarea unor legi abuzive, care vin în contradicție cu prevederile legislației naționale și sfidează normele democratice; precum și să întreprindă acțiuni de control asupra respectării legislației Republicii Moldova în unitatea teritorială autonomă Găgăuzia, în conformitate cu articolul 111, alin. 6 al Constituției care stipulează: „Controlul asupra respectării legislaţiei Republicii Moldova în unitatea teritorială autonomă Găgăuzia se exercită de Guvern””, conchid autorii.

Semnatarii declarației:

Centrul pentru Jurnalism IndependentAsociaţia Presei Independente Asociația Presei ElectroniceCentrul de Investigații Jurnalistice Comitetul pentru Libertatea Presei Asociația Telejurnaliștilor Independenți Centrul „Acces-info”

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal