STUDIU: Încrederea în televiziunile ruse a scăzut cu circa 30%

STUDIU: Încrederea în televiziunile ruse a scăzut cu circa 30%

În știrile televiziunilor din Rusia au în prezent încredere cu 30% mai puțini ruși decât în urma cu nouă ani. După cum rezulta din studiul „Levada Center” credibilitatea știrilor TV în intervalul menționat a scăzut de la 79% la 49%, iar a informațiilor de pe Internet a crescut de la 7% la 24%, scrie paginaderusia.ro.

Acest lucru se explica, în mare parte, din cauza abordării unilaterale de catre televiziuni a reformei sistemului de pensii: 24% dintre ruși consideră că tema este acoperită mai obiectiv pe Internet decât la televiziuni.

Alte subiecte care sunt acoperite în Internet mai „cuprinzător și obiectiv” decât la televizor au fost mentionate de respondenți ca fiind: viața personală și bunăstarea oficialilor și politicienilor (24%), situația din economie (22%), proteste (21%) și politică externă (18%).

Publicitate

Cu toate acestea, rușii află știrile în continuare de la televizor. Totusi, proporția unor astfel de răspunsuri în nouă ani a scăzut de la 94% la 73%, iar a celor care preferă internetul a crescut de la 9% la 37%.

În rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, raportul dintre iubitorii de televiziune și Internet este de 49%, respectiv 54%, în rândul persoanelor de peste 55 de ani - 89% și, respectiv, 18%.

Directorul Levada, Lev Gudkov explica creșterea neîncrederii în televiziune mai ales după anunțarea majorarii vârstei de pensionare.

„Credibilitatea față de mass-media oficială este în cădere, în special în rândul celor mai tineri și mai educați. Oamenii simt că la televizor nu se vorbește despre factorii negativi ai reformei sistemului de pensii”, a spus Gudkov, potrivit Vedomosti.

El a adăugat că mulți telespectatori sunt prea obositi și de propaganda anti-occidentală, devenită fenomen obișnuit pentru televiziuni.

De notat că, de la jumătatea lunii iulie, expresia „reforma sistemului de pensii” a dispărut din eterul canalelor tv federale. Astfel, daca până pe 16 iulie, în primele cinci zile de după promulgarea proiectului de lege privind reforma pensiilor, „Pervîi Kanal“, „Rossia 24“ și NTV au prezentat 41 de subiecte pe tema, între 16-18 iulie expresia a fost folosita doar o singură dată.

Totodata, posturile tv au inceput sa foloseasca expresii eufemistice precum „modificările sistemului de pensii” și „modificări în legislația privind pensiile”. Pe 16 iulie au existat rapoarte că politicienii loiali Kremlinului, experții, bloggerii și jurnaliștii angajati la mediile de stat au fost instruiți de către administrația prezidențială să nu mai folosească termenul de „reformă a sistemului de pensii”. Kremlinul a considerat că cuvântul „reforma” s-ar putea asocia cu anii 1990.

Nu au fost reflectate în programele de știri și cele analitice ale televiziunlor nici protestele împotriva creșterii vârstei de pensionare, care au avut loc de cateva ori în mai multe orașe din Rusia.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal