În susținerea afirmației sale, Pavel Filip a venit cu exemplul creșterii economie a R. Moldova din ultimii ani, dar și cu creșterea salariilor.

Cu toate acestea, mai multe statistici la nivel mondial, realizate de instituții internaționale, arată că statul nostru rămâne pe ultimul loc în Europa după Venitul Național Brut.

Ultimul loc la Venitul Național Brut

Potrivit unui raport al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Venitul Național Brut în Republica Moldova pentru anul 2018 este de 5.554 de dolari americani pe cap de locuitor, ceea ce reprezintă cea mai mică valoare printre țările continentului european.


În același timp, Ucraina, țara care se află la valorile economice cele mai apropiate de Republica Moldova în clasamentele internaționale, stă semnificativ mai bine la acest capitol.


Țările de referință după care ne comparam până acum: Albania are de două ori mai mult, Ucraina, aproape de două ori și jumătate mai mult. Din CSI, mai jos ca noi sunt doar Kyrgyzstan și Tadjikistan. [...] Aceste cifre vorbesc că noi nu am putea fi satisfăcuți în deplinătate de creșterea economică pe care o avem în ultimii 3 ani de zile. Este mai mult o însănătoșire a economiei naționale”, a declarat directorul Institutului Național de Cercetări Economice, Alexandru Stratan, în cadrul unei conferințe de presă dedicată lansării unui nou număr al publicației „Tendințe în Economia Moldovei”.

Penultimul loc la PIB pe cap de locuitor

La capitolul Produs Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, Fondul Monetar Internațional (FMI) ne plasează pe penultimul loc în Europa. Potrivit datelor FMI pentru octombrie 2018, singura țară de pe continent care este sub Republica Moldova la acest indicator este Ucraina. Astfel, țara vecină înregistrează un scor de 2.96 de mii de dolari americani per capita, în timp ce Republicii Moldova îi revine 3.23 de mii de dolari.Datele FMI l-au făcut pe președintele Parlamentului să declare, la 14 octombrie, în cadrul unei emisiuni televizate, că s-a bucurat după ce a citit în presă, inclusiv în cea internațională, că „Republica Moldova nu mai e cel mai sărac stat din Europa”.

Ne-am crescut ca PIB pe cap de locuitor și veniturile populației. Am depășit Ucraina. Cu siguranța, cu multe proiecte vom ajunge și alte state europene”, a spus Andrian Candu.

Codași și la Indicele bunăstării

Potrivit unui alt studiu și anume Credit Suisse Global Wealth Databook 2018, o bază de date cu indici de bunăstare la nivel mondial, Republica Moldova se află pe ultimul loc pe continentul european după PIB-ul pe cap de locuitor. În acest raport, care include doar populația adultă, R. Moldova este devansată puțin de Ucraina. Datele sunt pentru anul curent și sunt exprimate în dolari americani.De precizat este că, în toate clasamentele menționate, întocmite pentrul anul 2018, celelalte state membre ale Parteneriatului Estic - Armenia, Azerbaijan, Georgia și Belarus - stau mult mai bine la acești indicatori economici, având PIB-uri cu valorile duble sau chiar triple față de R. Moldova. Aceiași tendință se manifestă și în cazul statelor din Balcanii de sud-vest.

Indicatorii Produsului Intern Brut, dar și cei ai bunăstării sau ai Venitului Național Brut sunt date care oglindesc, mai mult sau mai puțin fidel, nivelul sărăciei din statele lumii.

Punând statisticile pe cântar, putem concluziona că afirmația prim-ministrului Filip, precum că Republica Moldova nu mai este cel mai sărac stat din Europa, este parțial adevărată, având în vedere că statul european cu indici economici pe cap de locuitor cei mai apropiați de cei ai Republicii Moldova, Ucraina, ne depășește în majoritatea clasamentelor internaționale oficiale.

Articolul face parte din modulul Fact-Checker, lansat de AGORA. Este vorba de un instrument prin care ne propunem să separăm adevărul de minciună. Aici utilizatorii vor găsi fapte și declarații ale persoanelor publice, dar și informații distribuite de instituții media propagandistice, care vor fi supuse verificărilor „pe fapte”. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!