FOTO. Peste 27 de mii de persoane din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia au acces la apă potabilă, datorită asistenței Uniunii Europene

FOTO. Peste 27 de mii de persoane din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia au acces la apă potabilă, datorită asistenței Uniunii Europene

Ce ar fi mai avantajos: să cumpere un butoi de apă – uneori de șapte ori mai scumpă decât cea de la robinet – sau să ia cu împrumut câteva găleți de apă de la vecini? Asta a fost până nu demult o adevărată dilemă pentru locuitorii satului Etulia din raionul Vulcănești. Lipsa apei curente și proasta calitate a apei din fântâni au fost principala bătaie de cap localnicilor. Deja de o lună, sătenii au apă la robinet, datorită asistenței acordate de Uniunea Europeană prin programul „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD).

Oamenii încă nu pot crede că au apă la robinet

Elvirei Caranfil, ajutor de bucătar la grădinița din sat, încă nu-i vine să creadă că are apă la robinet și uneori o mai apucă panica: „Dacă se oprește apa? Dacă va trebui să socotesc iarăși câte căldări cu apă să iau cu împrumut? Mai am încă datorii la apa împrumutată prin vecini…”. Face și acum rezerve de apă, pentru a fi în siguranță. Prevăzătoare, în fiecare seară femeia are grijă să umple ochi cele patru vase din aluminiu din bucătărie: „Au 40 de litri fiecare. Las’ să fie pe a doua zi, pentru orice eventualitate”, spune aceasta.

Publicitate
...

Își amintește că în perioada verii era cel mai greu. Era nevoită zi de zi să care apă cu găleata sau cu o cratiță mare. Acum, primul lucru pe care îl face când vine la serviciu este să verifice dacă este apă la robinet. Cu ochii la firul de apă care se scurge, femeia își face cruce, recunoscătoare: „Zici că suntem ca în rai. Apa vieții”, spune ea entuziasmată.

...

O sursă sigură de apă înseamnă igienă și sănătate

Accesul la o sursă sigură de apă a devenit realitate pentru locuitorii satului Etulia, datorită asistenței Uniunii Europene oferite prin programul SARD, implementat de PNUD. Asta a presupus reabilitarea a trei fântâni arteziene, montarea a două turnuri de apă, construcția apeductului și a rețelei de canalizare. Bugetul total al acestui proiect a fost de peste 151 de mii de euro, dintre care 55 de mii de euro reprezintă ajutorul oferit de Uniunea Europeană, iar restul sumei constituie – contribuția autorităților publice locale și regionale, se arată în comunicatul PNUD.

...

Deocamdată, doar grădinița este conectată la stația de epurare a apelor reziduale. Deja s-au obținut primele economii, de 6.000 de lei lunar, sumă care era anterior necesară numai pentru evacuarea apei reziduale, cu ajutorul unei mașini specializate.

Impactul proiectului nu se rezumă doar la bani: „Igiena și sănătatea copiilor sunt prioritare. În sfârșit, copiii utilizează closetele și chiuvetele, care până de curând erau doar niște piese de decor. Cel mai complicat și antiigienic era în perioada rece a anului. Când era frig, copiii nu mai mergeau la toaletele din curte și făceau coadă la cele improvizate din căldări”, își amintește directoarea grădiniței, Svetlana Zabun.

...

Datorită asistenței oferite de UE prin intermediul programului SARD, 10 comunități din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia au obținut acces la surse sigure de apă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal