Guvernul a avizat negativ proiectele de legi privind facilitățile fiscale pentru mass-media

Guvernul a avizat negativ proiectele de legi privind facilitățile fiscale pentru mass-media

Cabinetul de miniștri este de părere că regimurile fiscale care vin să acorde prevederi speciale și diferite față de cele generale atrag după sine riscuri economice, sociale și creează un precedent periculos, scrie media-azi.md.

Executivul se teme că și alți agenți economici ar putea să își exprime dorința de a activa într-un regim specific și facilitat. La fel, Guvernul consideră că normele prevăzute în proiectul de lege încalcă grav principiul echității fiscale, deoarece include prevederi ce îi scutesc de impozitul pe venit doar pe angajații instituțiilor media.

În ceea ce privește necesitatea de a institui „facilități fiscale pentru investitorii din țară și de peste hotare care investesc în mass-media”, Guvernul consideră că regimul de impozitare nu este un factor primordial în determinarea atractivității investiționale și menționează că Moldova deține una din cele mai mici cote de impozitare a veniturilor persoanelor juridice în regiune (12%), după Bulgaria (10%).

Facilități pe hârtie și pentru presa scrisă

Cel de-al doilea proiect respins de Guvern se referă la crearea condițiilor avantajoase pentru publicațiile periodice, inclusiv scutirea de achitarea tarifelor pentru serviciile poștale. Parlamentarii propun modificări la Legea comunicațiilor poștale cu completarea articolului care va oferi facilități pentru taxele de distribuire în proporție de 50% din cuantumul tarifului unic. O altă prevedere se referă la oferirea unor condiții și prețuri mai avantajoase la utilizarea hârtiei pentru editarea publicațiilor periodice de importanță socială. De asemenea, deputații propun să diminueze cuantumul care se calculează pentru prețul pentru locațiune a spațiilor în clădirile aflate în proprietatea statului de către publicațiile periodice de importanță socială.

În avizul negativ al Guvernului se menționează că tarifele stabilite de Î.S. „Poșta Moldovei” la distribuirea publicațiilor periodice nu au fost modificate din anul 2013, și că această circumstanță ar fi dus nu la creșterea costurilor redacțiilor, ci la majorarea pierderilor Î.S. „Poșta Moldovei”. Astfel, Executivul susține că aprobarea completărilor propuse de deputați va defavoriza și mai mult situația Î.S. „Poșta Moldovei”, iar pierderile de la prestarea serviciului de distribuire a publicațiilor periodice se vor mări și mai mult ca rezultat al diminuării tarifelor de distribuire cu 50% pentru distribuirea edițiilor periodice autohtone de importanță socială și că întreprinderea va înregistra pierderi suplimentare anuale în mărime de încă 2,4 milioane lei, astfel pierderile totale din prestarea acestui serviciu vor ajunge la 13 milioane MDL.

Modificarea și completarea Codului fiscal

Potrivit notei informative, primul proiect de lege prevede instituirea unor facilități fiscale pentru instituțiile mass-media prin: neimpozitarea veniturilor acumulate din activitățile conexe domeniului mass-media; neimpozitarea veniturilor salariaților din instituțiile mass-media ce depășesc un salariu mediu lunar pe economie prognozat de către Guvern; amânarea achitării TVA până în luna următoare celei de încasare a plăților; includerea în noțiunea de royalty (redevență) a plăţilor pentru achizițiile de software destinate exclusiv operării respectivului software. Ultima propunere vizează anumite scutiri la utilizarea programelor software care sunt legate de activitatea audiovizuală și reprezintă un proces creativ integrat la producerea operelor din acest sector.

Autorii propun și completarea Codului Fiscal cu o nouă prevedere, potrivit căreia mass-media „care dispun de personalitate juridică și sunt înregistrate în modul prevăzut, se scutește de impozitul pe venit obținut din desfășurarea nemijlocită a activității conform licenței de emisie și/sau de creare de opere audiovizuale destinate formării serviciilor de programe și/sau de editare și difuzare a publicațiilor periodice și/sau de difuzare a informațiilor prin oricare mijloc de comunicație”.

Reinvestirea venitului obținut

Inițiativa legislativă prevede și măsuri care să încurajeze reinvestirea venitului obținut de către radiodifuzorii și producătorii de opere audiovizuale. În acest sens, se propune instituirea scutirii acestor contribuabili de impozitul pe venit obținut din desfășurarea nemijlocită a activității sau creării de opere audiovizuale destinate serviciilor de programe.

De asemenea, pentru salariații radiodifuzorilor, producătorilor de opere audiovizuale, publicațiilor periodice și agențiilor de presă se stabilește reducerea impozitului pe venit dacă sunt întrunite anumite condiții, care se vor aplica pentru perioadă fiscală 2019-2025.

Precizăm că cele două proiecte de legi care prevăd  facilități fiscale pentru mass-media, elaborate în cadrul Grupului parlamentar, au fost înregistrate în Parlament ca inițiativă legislativă, pe 26 iulie curent, de către patru deputați - spicherul Parlamentului, Andrian Candu, Vladimir Hotineanu, Corneliu Mihalache (fracțiuea Partidului Democrat) și Eugen Carpov, deputat neafiliat.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Lista obiectelor de uz casnic scutite de drepturile de import ce pot fi introduse în țară de cetățenii care revin cu traiul în țară, aprobată de Guvern (DOC)

Lista obiectelor de uz casnic scutite de drepturile de import ce pot fi introduse în țară de cetățenii care revin cu traiul în țară, aprobată de Guvern (DOC)

România va oferi țării noastre circa 200.000 metri steri de lemn, anunță prim-ministra Natalia Gavrilița

România va oferi țării noastre circa 200.000 metri steri de lemn, anunță prim-ministra Natalia Gavrilița

Natalia Gavrilița va merge în Parlament pentru a cere prelungirea stării de urgență

Natalia Gavrilița va merge în Parlament pentru a cere prelungirea stării de urgență

Advertoriale
Spune adio așteptării: Ia-ți imediat cardul tău personalizat de la maib

Spune adio așteptării: Ia-ți imediat cardul tău personalizat de la maib

Gala Fermierilor 2022. Cei mai buni agricultori au fost premiați pentru rezultate remarcabile

Gala Fermierilor 2022. Cei mai buni agricultori au fost premiați pentru rezultate remarcabile

Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  ANRE a aprobat noul preț pentru energia electrică furnizată de S.A. „Energocom”
 • 2
  Avans spectaculos al armatei ucrainene în regiunea Herson. Unele surse afirmă că frontul din zona de nord s-ar fi prăbușit
 • 3
  Ucraina neagă acuzațiile Gazprom și afirmă că poate livra cantitatea necesară de gaze contractată de Republica Moldova
 • 4
  Gazprom amenință din nou cu rezilierea contractului și sistarea livrărilor de gaze naturale. Ce motive invocă compania rusă
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.