„Am dat oameni vii la pușcărie pentru a repara o clădire sau alta. Asta e idiotism și daca este adevărat atunci Dodon trebuie să-și dea demisia imediat. E și păcat, e și crimă. Eu pe directorul liceului și adjunctul său i-am cunoscut încă înainte să ajung președinte. De două ori pe an noi ne întâlneam. Sunt oameni educați, oameni cumsecade. Cât am fost eu președinte s-au schimbat trei șefi la SIS. În niciun raport nu a fost indicația că persoane din acest liceu sau alte persoane turce duc un lucru distructiv împotriva Republicii Moldova. Aceste trei persoane toate sunt în viață și pot confirma”, a declarat Voronin în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Fostul șef de stat nu exclude că sprijinul financiar oferit de Turcia pentru reparația clădirii Președinției ar fi fost condiționat de reținerea și expulzarea cetățenilor turci.  

„Se spunea că Erdogan va veni la Ziua Independenței, dar nu a venit. Se vede că a condiționat cu aceea că dacă aceste persoane nu vor fi tirmise în Turcia, nu va veni nici el. Acum iată se pregătește să vină în Republica Moldova. Eu nu știu a cui mână este aici, dar trebuiau să explice”, a mai punctat Voronin.

Amintim că cele șapte persoane expulzate au fost reținute în dimineața zilei de 6 septembrie. Acestea ar fi fost scoase din țară cu o altă identitate, potrivit avocatei liceului „Orizont”. ZdG a scris că o aeronavă închiriată de compania de stat „Air Moldova”, pe 6 septembrie, a efectuat o cursă privată în Turcia. Avionul a decolat de pe Aeroportul Internațional Chișinău și a aterizat pe Aeroportul Tekirdag Corlu. Ulterior, aeronava a făcut cale întoarsă spre Chișinău, iar cursa nu a fost anunțată pe site-ul Aeroportului nostru. Potrivit ultimelor informații, în prezent, cei șapte cetățeni turci se află într-o închisoare din orașul Tekirdag, în apropiere de Istanbul.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!