În  raportul publicat de Danske se menționează că au fost identificate 1.567 de tranzacții, în sumă de aproximativ 1,2 miliarde dolari, efectuate în cadrul „Laundromatului rusesc” în perioada 2011-2014, iar la identificarea lor a contribuit şi ancheta desfășurată în Republica Moldova.

Vasile Şarco, şeful Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, a confirmat sursei citate că, în acest caz, a existat o comunicare şi colaborare cu Serviciul de Investigaţii Financiare din Estonia, fiind transmise informații referitor la operațiunile financiare din cadrul Laundromatului. Totodată el a mai spus că, autoritățile din Estonia au fost mai receptive la informațiile trimise din Moldova şi au dezvoltat ancheta, obținând şi rezultate.

Patru ani în urmă, RISE Moldova a publicat investigația „The Russian Laundromat”, o operațiune gigantică de spălare de bani care l-a implicat pe un văr de-al lui Vladimir Putin, ofițeri FSB, firme rusești, companii offshore, bănci din Rusia, Letonia și Moldova, judecători moldoveni, agenți proxy și figuri importante ale lumii interlope.

Moldindconbank, singura bancă din Moldova implicată în această schemă, a negat acuzațiile, susținând că operațiunile efectuate de bancă au fost „în strictă conformitate cu legislația Republicii Moldova şi a actelor normative ale Băncii Naţionale a Moldovei”.

Citește continuarea pe RISE Moldova.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!