*Acest material este sponsorizat

INFOGRAFIC. Infarctul miocardic acut - o cursă contra cronometru

INFOGRAFIC. Infarctul miocardic acut - o cursă contra cronometru

Infarctul miocardic acut este principala cauză de deces printre bolile cardiovasculare, iată de ce este considerat o urgență medicală majoră. Pacientul se poate recupera complet după un atac de cord, cu condiția să-i fie acordat ajutor de specialitate corect și în cel mai scurt timp.

Cel mai frecvent factor care declanșează infarctul miocardic acut este ateroscleroza, care constă în depunerea pe pereţii interiori ai arterelor coronare a unor depozite de colesterol (plăci de aterom). Aceste acumulări duc la îngustarea și blocarea vaselor, iar drept urmare sângele oxigenat nu mai poate ajunge la inimă. În asemenea condiții se spune că mușchiul cardiac suferă un proces ischemic. După circa 20 de minute de ischemie (privare de aport sangvin), celulele musculare cardiace încep să moară, producându-se un infarct de miocard, cunoscut drept atac de cord sau sindrom coronarian acut. 

Cum acționăm în caz de Infarct Miocardic Acut (IMA)?

ETAPA I - RECUNOAȘTEREA SIMPTOMELOR ȘI SOLICITAREA AJUTORULUI

Recunoașterea simptomelor atacului de cord și solicitarea ajutorului medical cât mai urgent sunt cruciale pentru salvarea vieții pacientului care suportă IMA.

Angina pectorală, manifestată prin dureri în piept cu iradiere în brațul stâng, gât, mandibulă, poate prevesti apariția infarctului. Apare, de obicei, la efort sau emoții puternice, iar timpul scurs de la instalarea anginei pectorale până la apariția IMA poate fi de ordinul orelor, zilelor sau lunilor.

Există, de asemenea, și simptome atipice, cum ar fi durerea în stomac, indigestia, durere toracică cu caracter de junghi, apariția slăbiciunii generale inexplicabile, a transpirației abundente, a dispneei. IMA este cel mai dificil de identificat la vârstnici, femei, diabetici, existând foarte multe cazuri de infarct miocardic „tăcut”.


ETAPA II - TRANSPORTAREA LA INSTITUȚIA MEDICALĂ DE PROFIL

Odată ce există suspiciuni de infarct miocardic acut, pacientul trebuie să solicite ajutor medical de urgență apelând la numărul 112, pentru a chema ambulanța. Este extrem de important ca intervalul de timp de la apariția primelor simptome și până la pășirea pragului instituției medicale să nu depășească 2 ore.

ETAPA III - INVESTIGAȚII ȘI TRATAMENT

Din momentul intrării pacientului pe ușa instituției medicale, ultima trebuie să-i asigure tratament adecvat în termen de maxim 90 de minute, conform protocoalelor internaționale. Etapa denumită și „Door-to-ballon” cuprinde:

- Investigații (electrocardiograma, analize de laborator)

- Administrarea medicației și pregătirea pacientului pentru intervenție

 - Transportarea pacientului în sala de cateterism cardiac si efectuarea coronarografiei – singura  procedură de diagnostic care permite depistarea cu exactitate a eventualelor îngustări (stenoze) ale arterelor coronare

 - Efectuarea angioplastiei coronariene (inserarea stentului care deblochează artera coronară)

În Spitalul Internațional Medpark intervalul „Door-to-balloon” este de până la 60 de minute, sub media instituțiilor medicale occidentale.

Constantin Cozma, cardiolog, Medpark: „Tratamentul IMA este rezultatul unui lanț de acțiuni, realizate într-o succesivitate corectă și, cel mai important, în limita de timp adecvată. Dacă pacientului cu infarct miocardic acut i se efectuează angioplastia în primele 2 ore de la debutul durerilor, complicațiile se reduc la minim, iar pacientul poate reveni la modul obișnuit de viață, având aceeași toleranță la efort. Totuși, este esenţial ca pacientul să înțeleagă că angioplastia coronariană reprezintă un tratament eficient numai în condiţiile în care în continuare vor fi excluși factorii de risc: fumatul, sedentarismul, alimentația bogată în grăsimi saturate și zahăr, hipertensiunea arterială. În caz contrar, există un risc important de reîngustare a arterei dilatate.”

Spitalul Internațional Medpark a dezvoltat un Centru de Infarct Miocardic în conformitate cu standardele internaționale, care a a fost selectat drept partener al Ministerului Sănătății din Republica Moldova în cadrul programului național de tratament al infarctului miocardic acut. Astfel, în zilele de miercuri și duminică, pacienții care suferă IMA sunt transferați de către asistența medicală urgentă la Medpark, unde se efectuează investigațiile și tratamentele necesare gratuit, în baza poliței de asigurare medicală obligatorii.

La fel, pacienții pot beneficia de diagnostic și tratament gratuit al infarctului miocardic nu doar în cazuri de urgență, ci și în baza îndreptării (formularul 27E) de la medicul de familie sau medicul cardiolog, atunci când este suspectat un risc de infarct.

Dacă suferi de o patologie cardiacă, ai dureri în piept la efort fizic, dispnee, puls neregulat, valorile tensiunii arteriale sunt prea mari sau prea mici, nu ezita să consulți medicul cardiolog. Bolile depistate la timp îți pot salva viața. Pentru programări și detalii, contactează-ne la 022 40 00 40 (disponibil 24/24).

Bolile cardiovasculare sunt cea mai frecventă cauză a mortalității la nivel global, fiind responsabile de 18 milioane de decese anual. 7 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza infarctului miocardic, iar fiecare al doilea ar putea fi salvat, dacă ar primi la timp ajutor medical specializat.

P.

P.

Vezi și aceste știri
Visează să-și ia violoncelul și să cutreiere plaiul transilvănean. Povestea lui Radu Croitoru

Visează să-și ia violoncelul și să cutreiere plaiul transilvănean. Povestea lui Radu Croitoru

Președintele AȘM, despre COVID-19: „Derularea situației în continuare va depinde de eficiența vaccinurilor care sunt în curs de elaborare”

Președintele AȘM, despre COVID-19: „Derularea situației în continuare va depinde de eficiența vaccinurilor care sunt în curs de elaborare”

O femeie din Sîngerei, mamă a opt copii, și-a deschis propria afacere la 62 de ani

O femeie din Sîngerei, mamă a opt copii, și-a deschis propria afacere la 62 de ani

Advertoriale
„Inspiră copilul pentru un viitor mai bun” - o campanie ce susține elevii care nu au acces la învățământul online

„Inspiră copilul pentru un viitor mai bun” - o campanie ce susține elevii care nu au acces la învățământul online

Anastasia Șerșun a ales o carieră în IT: „Dacă vrei să ajungi undeva, trebuie cel puțin să încerci” (Video)

Anastasia Șerșun a ales o carieră în IT: „Dacă vrei să ajungi undeva, trebuie cel puțin să încerci” (Video)

Încă două stații de încărcare a automobilelor electrice, instalate de METRO, în parteneriat cu PNUD

Încă două stații de încărcare a automobilelor electrice, instalate de METRO, în parteneriat cu PNUD

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Explicăm legea ONG-urilor și de ce discuțiile despre ea sunt asemeni unor dezbateri cu adepții „cipizării”
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Explicăm legea ONG-urilor și de ce discuțiile despre ea sunt asemeni unor dezbateri cu adepții „cipizării”
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Cum a întâmpinat pandemia brandul autohton „Mallena”, povestește fondatoarea Elena Grosu...
 • Să-l cunoaștem pe Dann Bittman din versurile pe care le cântă! Iată ce i-a povestit...
Cele mai populare
 • 1
  Medic, despre cei care nu cred în COVID-19: „Păcat că nu le pot face o excursie în Terapie Intensivă” (VIDEO)
 • 2
  Un medic de la Institutul de Medicină Urgentă a murit. A fost confirmat pozitiv cu COVID-19
 • 3
  Decis! Cimitirele din Chișinău vor fi închise de Blajini
 • 4
  Sistemul de sănătate a mai pierdut un angajat în lupta cu noul coronavirus: Bărbatul activa în calitate de șofer pe ambulanță
Autentificare
Creează cont