Câte persoane publice din Moldova sunt cercetate pentru corupție în acest an

Câte persoane publice din Moldova sunt cercetate pentru corupție în acest an

În primele 11 luni ale acestui an, mai multe persoane cu funcții publice au ajuns în vizorul organelor de drept pentru acte de corupție. Astfel, potrivit datelor Centrului Național Anticorupție (CNA), în judecată au fost deja expediate 237 de dosare, deschise în privința a 267 de persoane publice.

În această listă sunt incluși:

- 27 reprezentanți ai administrației publice locale și centrale (primari, consilieri, președinți de raion, secretari de consilii raionale);- 64 reprezentanți ai instituțiilor de drept;- 11 reprezentanți ai instuțiilor de învățământ;- 6 reprezentanți ai instituțiilor medicale;- 7 reprezentanți din cadrul inspectoratelor fiscale;- 3 reprezentanți din cadrul sistemului bancar;

În aceste zile, la Chișinău se desfășoară lucrările Conferinţei Naţionale Anticorupţie sub genericul „Rupeţi lanţul corupţiei”. Raportorii dezbat subiecte, cum ar fi: Percepţia corupţiei şi mesajele politice, rezolvările politice ale problemei, angajamentele anticorupţie ale Republicii Moldova, controlul averilor şi intereselor private și altele.

Potrivit directorului CNA, Viorel Chetraru „combaterea corupţiei rămâne a fi condiţia principală pentru ca ţara noastră să se bucure în continuare de sprijinul partenerilor de dezvoltare”.

În discursul său, şeful CNA a mai spus că reformarea conceptualizată a CNA, în anul 2011, de către experţii Misiunii UE de Consiliere la Nivel Înalt, deţinea un potenţial real de realizare a scopului propus de partenerii europeni: crearea unei agenţii anticorupţie suficient de independente pentru a desfăşura anchete în privinţa demnitarilor sus-puşi.

„Noi am demonstrat, la acea etapă, că acest concept a fost unul eficient, fapt care a permis CNA, într-un timp scurt, să pornească urmărirea penală în privinţa mai multor funcţionari de nivel înalt: miniştri, conducători de agenţii, judecători, deputaţi. La ora actuală majoritatea acestor dosare sunt la etapa de examinare în instanţele de judecată, iar pe unele dintre cazuri au fost pronunţate deja sentinţe de condamnare”, a punctat Chetraru.

Directorul Centrului a invocat mai multe motive, atât de ordin politic cât şi legislativ, care au redus vizibilitatea CNA, dar care nu au fost în măsură să stopeze mersul investigaţiilor. Astfel, în 11 luni ale anului 2014, au fost expediate în instanţă 237 cauze penale din 560 pornite în această perioadă.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.