Contactat de ZDG, Victor Munteanu, avocatul care din iulie curent reprezintă interesele lui Vlad Filat la CtEDO, a precizat că instanța europeană are un mecanism specific de activitate, respectiv, nu poate spune în cât timp aceasta ar putea comunica Guvernului cererile înaintate.

„Sunt foarte multe capete de cereri, inclusiv de procedură, încălcarea drepturilor la apărare. La acest moment nu pot să ofer mai multe detalii. Curtea Europeană urmează să decidă care dintre capetele de cereri le va comunica, deci, ce întrebări le va pune Guvernului. Pe care le va considera admisibile, pe acelea le va comunica”, susține avocatul, menționând că plângerile se referă și la condamnarea definitivă la închisoare a clientului său.

„Conform procedurii, Curtea nu se pronunță în niciun fel, acceptă sau nu acceptă spre examinare. Cererea doar este trimisă și dacă consideră capetele comunicabile, să spunem așa, dacă ridică chestiuni ce țin de aplicarea convenției, atunci în momentul în care pune întrebări Guvernului, se consideră admisibilă”, declară Victor Munteanu.

Într-un interviu anterior, din 11 decembrie 2017, fostul avocat al ex-premierului, declara pentru ZDG că „Filat îşi va găsi dreptatea la CtEDO”.

Avocatul menționa că până la acel moment apărarea a înregistrat la CtEDO două cereri.

 „La prima cerere depusă în decembrie 2015 de domnul Filat, Curtea ne-a invitat să completăm plângerea cu orice alte evenimente care s-au întâmplat și sunt pertinente pentru examinarea cauzei. Ulterior, am mai formulat o cerere de informare suplimentară. Ce ține de cea de-a două cerere, am fost informați că a fost recepționată”, declara avocatul Igor Popa, care a adăugat că, prin intermediul unei cereri suplimentare, urma a fi comunicată Curții Europene decizia CSJ prin care Vlad Filat este condamnat definitiv la închisoare.

Menționăm că Vlad Filat a fost condamnat la 27 iunie 2016, de către magistraţii judecătoriei Buiucani, la nouă ani de închisoare, decizia fiind menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!