Ai domiciliul în afara Chișinăului, dar vei fi în Capitală de ziua alegerilor? Nu vei putea vota pentru circumscripția ta

Ai domiciliul în afara Chișinăului, dar vei fi în Capitală de ziua alegerilor? Nu vei putea vota pentru circumscripția ta

Potrivit președintei Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, regula generală de includere a alegătorului în lista electorală este domiciliul sau reședința legală. În cadrul unui interviu pentru AGORA, am întrebat-o dacă există schimbări în modul în care vor vota studenții, dat fiind că o bună parte din ei se află la studii în altă localitate decât cea în care își au domiciliul.

„Studenții votează după regulile generale, în primul rând. Regula generală de includere a alegătorului în lista electorală este domiciliul sau reședința legală. Respectiv, dacă un student are domiciliul în, bunăoară, municipiul Soroca, dar își face studiile în municipiul Chișinău, în cazul în care dorește să voteze cu două buletine de vot, și pe partea proporțională, și pe partea majoritară (pe circumscripția uninominală), atunci urmează să meargă în mun. Soroca pentru a-și realiza dreptul la vot. În cazul în care studentul va vota în Chișinău, și această prevedere se regăsește, studentul vine în secția de votare cu carnetul de student, cu buletinul de identitate și votează doar pe partea proporțională, deci pentru candidații care sunt partidele politice sau blocurile electorale”, afirmă președinta CEC.

„În cadrul următorului scrutin parlamentar, fiecare dintre cetățeni vor avea două buletine de vot. Primul buletin, în care vorbim de reprezentarea celor 50 de deputați pe partea proporțională, unde candidații sunt partide politice sau blocuri electorale. Buletinul este identic, fie că cetățeanul votează într-o secție de votare din mun. Chișinău, fie că votează în mun. Soroca. Pe partea majoritară, a circumscripțiilor uninominale, 51 de mandate în Parlament vor fi alese de către cetățenii care au domiciliul în circumscripția respectivă. Bunăoară, un locuitor al mun. Soroca nu va putea decide pe lista de candidați a circumscripției uninominale a mun. Chișinău, și viceversa”, a adăugat Alina Russu.

AGORA precizează că lucrurile stau altfel în cazul alegătorilor care își vor exercita dreptul de vot peste hotarele Republicii Moldova. Astfel, o persoană va putea vota în orice secție de votare din afara Republicii Moldova, pentru cirscumcripția respectivă (n. r. - cele trei circumscripții deschise în străinătate). Totodată, numărul maxim de buletine de vot pentru o secție de votare din străinătate a fost majorat de la 3.000 la 5.000.

Amintim că în baza noului sistem electoral 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 - pe circumscripții electorale. Din cele 51 de circumscripții uninominale, trei vor activa peste hotarele Republicii Moldova, două sunt rezervate Găgăuziei, iar altele două vor fi pentru alegătorii din stânga Nistrului.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal