În debutul ședinței, consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi a cerut Curții să sisteze ședința din cauza că deputații nu pot sesiza Înalta Curte în cazul interimatului funcției de președinte. Curtea Constituțională a respins demersul.

Lebedinschi, în discursul său, și-a reiterat dezacordul. „Procedura de suspendare presupune o voință mai largă de la deputați. Pot oare doi deputați din Parlament să înlocuiască voința prim-ministrului? Dacă domnul prim-ministru nu s-a adresat Parlamentului cu asemenea cerință, atunci ne punem întrebarea care este interesul acestor doi deputați cu privire la remanierea guvernamentală? E un atac direct la competențele președintelui Republicii Moldova”, a spus consilierul.

După deliberări, decizia Curții a fost citită de președintele CC, Mihai Poalelungi. „Se constată circumstanțe care justifică interimatul funcției prin refuzul președintelui de a numit candidaturile propuse repetat de premier, fapt care reprezintă incapacitatea temporară de a-și exercita funcția”, a declarat Poalelungi.

Amintim că, prin aceeași procedură, Igor Dodon a mai fost suspendat de trei ori. O dată atunci când a refuzat să-l numească în funcția de ministru al Apărării pe Eugen Sturza, iar peste câteva luni - pe alți șapte miniștri din Cabinetul Filip. O altă procedură de suspendară a fost dispusă de CC în momentul în care Dodon a refuzat să promulge legea cu privire la combaterea propagandei ruse. 

Știrea se actualizează.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!