„Uneori cade câte o pietricică, se mai întâmplă. Nu este o mare problemă pentru noi, de când am instalat o plasă de protecție pe acoperiș”, a mărturisit pentru AGORA administratorul spălătoriei, care s-a prezentat ca Ivan Dimov. Acesta susține că, în cei 10 ani cât activează spălătoria, a existat un singur control din partea autorităților privind starea clădirii, aflată sub un pod strategic. 

Experții din domeniul arhitecturii se arată îngrijorați de subiect. 

„Cazul trebuie studiat pentru a afla când și în ce mod a fost eliberată autorizația pentru funcționare. Bineînțeles, când e vorba de o spălătorie, trebuie să înțelegem că sunt piloni care pot fi afectați de apă. Astea sunt niște lucruri care pot duce la urmările nu prea bune”, a declarat șeful Direcției arhitectură, urbanism și relații funciare, Sergiu Borozan. „Astfel de construcții n-au ce căuta acolo. Fiecare metru pătrat în oraș este foarte scump, dar acolo trebuie să se găsească alte edificii și ele trebuie să fie îndepărtate de la pila podului, cel puțin 2-3 metri, ca să asigure accesul persoanelor care trebuie să examineze podul în orice moment”, a spus expertul în căi ferate, drumuri și poduri, Sergiu Bejan, de la Universitatea Tehnică a Moldovei. 

Acesta susține că situația este una gravă fiindcă spălătoria se află chiar sub podul Ismail, construit cu 50 de ani în urmă. Acum, podul prezintă crăpături în zonă de rezistență, iar grinzile de beton sunt degradate. Potrivit expertului, acesta a fost principalul motiv pentru care proprietarii spălătoriei au fost nevoiți să instaleze o plasă de protecție deasupra acoperișului.

„Iarna se face condensat, de la aburii care ies, crește gheața pe grindă și cade jos împreună cu armatura de beton. Și ca nu le sfărâme acoperișul... Alții prind pește, iar ei prind beton”, a comentat Sergiu Bejan. 
Podul din strada Ismail, construit în anul 1968, este amplasat pe cea mai încărcată arteră din Republica Moldova, acolo unde zilnic circulă 40 - 60 de mii de unități de transport. Construcția se află în stare nesatisfăcătoare atât tehnic, cât şi estetic, prezentând crăpături în zona de rezistență, rosturile de dilatație defectate și grinzi din beton degradate. Hidroizolare este la fel degradată, iar termenul de exploatare a acesteia a expirat, arată datele Direcției municipale Transport și căi de comunicație. 

Pasajul din strada Ismail face parte din categoria celor mai vechi construcții strategice din Chișinău, alături de podul din str. Mihai Viteazul (construit în 1967) și podurile din bd. Grigore Vieru, zona circului (construite în anul 1961). 

Ultima examinare generală a podurilor din Republica Moldova a fost făcută în 1992. Recent, autoritățile municipale au anunțat inițierea unei noi expertize a podurilor din Chișinău. Decizia a fost luată la o săptămână după tragedia care s-a întâmplat în orașul italian Genova, unde un imens pod rutier s-a prăbușit, cauzând daune materiale și pierderi de vieți omenești. 

Citiți de asemenea: Podurile din Chișinău: În ce stare se află și cât de probabilă e o catastrofă similară celei din Genova 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!