Ghimpu cere în Parlament instituirea unei comisii de anchetă în cazul expulzării profesorilor de la LT „Orizont”

Ghimpu cere în Parlament instituirea unei comisii de anchetă în cazul expulzării profesorilor de la LT „Orizont”

Președintele fracțiunii PL, Mihai Ghimpu, a înregistrat la Parlament un document prin care cere formarea unei comisii de anchetă care va verifica legalitatea expulzării celor șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont”. Ghimpu propune ca în această comisie să activeze câte un deputat din fiecare fracțiune care, pe parcursul a 45 de zile, vor audia toți responsabilii de expulzare. 

Ghimpu menționează, în documentul depus la Legislativ, că deși în urma expulzării a avut loc o ședinţă a Subcomisiei pentru exercitarea controłului parlamentar asupra activităţii Serviciului de Informaţii şi Securitate, aceasta s-a finalizat cu unele neclarități. Spre exemplu, Ghimpu amintește că cinci din cei șapte turci expulzați erau solicitanți de azil în Republica Moldova, „iar reprezentanţii Biroului rnigraţie şi azil, care este o instituţie subordonată Ministerului Afacerilor Interne, nu au fost prezenţi la ședinţa respectivă”.

„Incertă este și respectarea de către Biroului Migraţie și Azil (BMA) a prevederilor Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova și a Legii privind azilul în Republica Moldova, în cazul refuzului acordării azilului politic pentru solicitanţi în cauză. Cetăţenii turci expulzaţi din Republica Moldova la 6 septembrie curent, conform informaţiilor apărute în presă, nu au ştiut nimic despre faptul că BMA i-a declarat persoane indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova, asta deși Ministerul Afacerilor Inteme (MAI), în subordinea căruia este Biroul, susţinea marţi, 11 septembrie 2018, că cetăţenii respectivi auf ost înștiinţaţi despre această decizie în scris, prin poştă”, scrie Ghimpu.

Publicitate

Liberalul amintește că scrisorile au fost expediate cetăţenilor turci la patru zile după ce au fost expulzaţi. El precizează că legea privind azilul stipulează că nici un solicitant de azil nu va fi expulzat din țarp. „Iar dacă persoanelor date le-a fost refuzată solicitarea de azil, este neclar dacă acestea au contestat sau nu respingerea solicitării de azil în instanţa de judecată, conform procedurii. Nu este cunoscut faptul dacă persoanelor expulzate li s-a oferit posibilitatea să părăsească teritoriul Republicii Moldova doar cu destinaţia Turcia sau puteau selecta i alte destinaţii. Nu este clar cu ce acte erau documentate persoanele expulzate la trecerea frontierei de stat, dacă, actele de călătorie au rămas la rudele acestor persoane”, enumeră Mihai Ghimpu, care solicită și informații despre cine a achitat costurile avia în urma expulzării.

„Având în vedere că timp de aproape 2 ani de ta solicitarea autorităţilor turce de a închide reţeaua liceelor „Orizont", sub pretextul că ar face parte dintr-o reţea teroristă, organele de resort din Republica Moldova nu a avut nici o poziţie și nu au întreprins nici o măsură în raport cu cele solicitate, este absolut necesar ca Parlamentul Republicii Moldova să se implice și să ia atitudine vis a vis de acest caz”, conchide deputatul.

Amintim că la o săptămână de la expulzarea profesorilor de la „Orizont”, Ghimpu spunea că expulzarea celor șapte cetățeni turci reprezintă un „târg foarte serios” dintre liderul PDM, Vlad Plahotniuc, și președintele Igor Dodon.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal