Drepturi speciale pentru alegătorii din diasporă? „Nu!”, spun autoritățile, criticate dur de ONG-uri

Drepturi speciale pentru alegătorii din diasporă? „Nu!”, spun autoritățile, criticate dur de ONG-uri

 speciale alegătorilor din diasporă are șanse infime de izbândă în Parlament. După ce luni Guvernul a dat aviz negativ inițiativei, a venit rândul Comisiei protecție socială din Parlament să avizeze negativ proiectul. Mai mult, Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) a publicat o opinie în care susține propunerile din proiectul de lege al liberal-democraților. Potrivit asociației, inițiativa este benefică pentru asigurarea drepturilor electorale ale cetățenilor de peste hotare.

Iată câteva prevederi de bază din proiectul de lege:

- cetățenii din diasporă să poată vota cu buletinul de identitate al cetățeanului RM, buletinul de identitate provizoriu cu mențiunea privind cetățenia RM, dar și pașaportul pentru intrare-ieșire din țară al cetățeanului RM;

Publicitate

- alegerile ar urma să se efectuează în două zile consecutiv peste hotare;

- cetățenii din diasporă să aibă posibilitatea să-și finanțeze candidatul sau partidul favorit cu cel mult cinci salarii medii lunare pe economie pe parcursul unui an.

Aviz negativ la Guvern

Executivul s-a arătat sceptic față de modificările propuse. Guvernul consideră că nu este cazul ca alegătorii din diasporă să voteze cu acte de identitate cu termen de valabilitate expirat. Ministerul Justiției a afirmat că votul în baza actelor de identitate cu termen de valabilitate expirat, „nu corelează cu pct. 12 din Concepția Sistemului informațional automatizat de stat „Alegeri”. „Dreptul de vot al cetățenilor Republicii Moldova este unul constituțional, iar calitatea de cetățean poate fi demonstrată în fața organelor electorale doar printr-un act de identitate valabil”, scrie în aviz.

La capitolul finanțării partidelor din diasporă, Guvernul a subliniat doar că această prevedere nu este potrivit Codului Electoral.

Alte prevederi ale documentului propus de PLDM, cum ar fi contestațiile online sau votul în baza buletinului provizoriu, au fost în genere ignorate în avizul Guvernului.

Proiectul, respins de o comisie parlamentară. Pistrinciuc: Vor culege roadele nemulțumirii

În cadrul ședinței de astăzi, 26 septembrie, Comisia protecţie socială, sănătate şi familie nu a susținut inițiativa legislativă.

„Nu prea au fost argumente împotrivă. Au tăcut. Prin asta și mai tare înrăiesc lumea din diasporă și îi deconectează de la viața socială din Republica Moldova. Am văzut în privirile lor (n. r. - ale membrilor Comisiei) că înțeleg chestia asta. Se vede foarte clar că ei (n. r. - guvernarea) nu vor. Se vede și din avizul Guvernului. Din punct de vedere social-politic este foarte negativ. ei deconectează oamenii de la viața politică. O să culeagă roadele aceste nemulțumiri profunde care vine din diasporă și din țară. Ei vor decuplarea diasporei, ceea ce e catastrofă”, ne-a declarat deputatul Vadim Pistrinciuc, unicul liberal-democrat din componența Comisiei.

Sîrbu: Nu vom susține un proiect care contravine tuturor normelor

„Este un proiect care contravine flagrant tuturor recomandărilor internaționale, contravine Codului bunelor practici în materie electorală a Comisiei de la Veneția, contravine grav Constituției R. Moldova, este un proiect absolut neprofesionist, făcut cu grave încălcări de tehnică legislativă, un proiect depășit”, ne-a spus democratul Sergiu Sîrbu.

Potrivit deputatului, mai multe propuneri care sunt în proiect au fost deja rezolvate, precum ar fi majorarea numărului maxim de buletine de vot pentru secțiile de votare de peste hotare - de la 3.000 la 5.000. Totodată, alegătorii din diasporă au dreptul să voteze în orice secție de votare din străinătate fără a se înregistra. Mai mult, spune democratul, cei care vor să candideze în circumscripțiile de peste hotareîși pot colecta semnăturile de oriunde, iar legislația electorală pentru diaspora Republicii Moldova este una dintre cele mai mărinimoase și liberale din Europa.

„Este un proiect foarte slab și, evident, noi nu putem să susține un astfel de proiect”, a adăugat Sergiu Sîrbu pentru AGORA.

Votul din plenul Parlamentului pare o misiune imposibilă

Dat fiind avizul negativ din partea Guvernului, dar și opoziția din partea democraților, care controlează majoritatea parlamentară, acordarea de drepturi electorale speciale pentru concetățenii din străinătate pare a fi foarte puțin probabilă. Acest lucru poate fi dedus din poziția Guvernului desemnat de democrați, dar și de poziția Comisiei protecție socială din Parlament, jumătate din componența căreia este PD-istă.

CALC: Inițiativa vine să transpună recomandările Comisiei de la Veneția

În opinia Coaliției Civică pentru Alegeri Libere și Corecte, inițiativa vine să îmbunătățească procedurile de vot și să asigure exercitarea drepturilor fundamentale de a alege și de a fi ales al cetățenilor care locuiesc sau sunt stabiliți temporar/permanent peste hotare. Potrivit CALC, inițiativa vine să legifereze unele practici anterior aplicate în alegerile din R. Moldova și să transpună recomandările Comisiei de la Veneția din 2017.

Astfel, CALC salută în mod special:

- asigurarea dreptului la vot pentru cetățenii din diasporă prin extinderea numărului de acte cu care aceștia pot participa în alegeri;

- asigurarea posibilității pentru cetățenii din diasporă de a-și finanța propriile campanii electorale dar și de a susține financiar în limite bine definite concurenți electorali din țară;

Coaliția își exprimă îngrijorarea privind avizul negativ al Guvernului. „Considerăm că poziția Guvernului trebuie să reiasă din misiunea sa de a asigura o incluziune cât mai activă și largă în alegeri a cetățenilor cu drept de vot, în special a categoriilor sub-reprezentate, inclusiv a celor aflați în ziua votării peste hotare”.

Indignarea Promo-LEX: Guvernul a tratat superficial inițiativa

Anterior, asociația Promo-LEX s-a arătat dezamăgită de faptul că autoritățile refuză să dea curs propunerilor.

„Asociația Promo-LEX regretă că prevederile legale propuse cu scopul facilitării exercitării drepturilor electorale ale persoanelor aflate peste hotare, sunt respinse. Atragem atenția, inclusiv, asupra caracterului superficial al argumentelor invocate de Guvern”, afirmă organizația.

„Promo-LEX are deplina convingere că cel puțin propunerile de natură tehnică, pot fi acceptate de Guvern și votate de Parlament, nefiindu-ne clar motivul respingerii în totalitate a acestora. În special:

- votarea în afara Republicii Moldova în baza buletinelor de identitate și buletinelor de identitate provizorii, și doar după caz analiza oportunității votării cu acte de identitate cu termen de valabilitate expirat;

- depunerea contestațiilor on-line, prin care alegătorii de peste hotare ar avea posibilitatea să semnalizeze operativ și eficient încălcările produse în ziua alegerilor;

- finanțarea activității partidelor politice, grupurilor de inițiativă și concurenților electorali de către alegătorii din diasporă, prin instituirea, după caz, a unui plafon maxim rezonabil”, se arată într-un comunicat al Promo-LEX.

„Considerăm că poziția Guvernului trebuie să reiasă din misiunea sa de a asigura o incluziune cât mai activă și largă în alegeri a cetățenilor cu drept de vot, în special a categoriilor sub-reprezentate, inclusiv a celor aflați în ziua votării peste hotare.

Asociația Promo-LEX își mai exprimă dezamăgirea că autoritățile statului, în speță Parlamentul și Guvernul, subminează autoritatea Curții Constituționale prin ignorarea executării adreselor Înaltei Curți formulate în baza Hotărârii nr.34 din 13 decembrie 2016 „privind confirmarea rezultatelor alegerilor şi validarea mandatului de Preşedinte al Republicii Moldova”.

Toate argumentele asociației Promo-LEX pot fi văzute aici.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal