VIDEO. O biserică, un centru educațional sau o bibliotecă? Ce se construiește în curtea unei grădinițe din Capitala

VIDEO. O biserică, un centru educațional sau o bibliotecă? Ce se construiește în curtea unei grădinițe din Capitala

În curtea grădiniței 150 din sectorul Râșcani al Capitalei se construiește în continuare o clădire nouă. Părinții susțin că este vorba de o biserică, în timp ce directoarea afirmă că acolo va fi creat „un centru moral-spiritual”. Chiar dacă luni în ședința Primăriei edilul interimar a sugerat că existența centrelor de cult pe teritoriul instituțiilor de învățământ este inadmisibilă, lucrările în grădinița continuă. Viceprimarul Nistor Grozavu a spus că pe terenul în cauză ar urma să apară o bibliotecă. 

Duminică, mai mulți părinți s-au plâns că, din taxele achitate de ei, în curtea grădiniței nr.150 se construiește o biserică. Ulterior, pe rețelele de socializare a apărut un video în care un preot este surprins în apropierea grădiniței, însoțit de mai mulți enoriași.

A doua zi, edilul interimar, Ruslan Codreanu, a cerut în ședința Primăriei „să se caute soluții pentru a suspenda autorizațiile sau certificatele oferite pentru centrele de cult care activează pe teritoriul instituțiilor de învățământ”.

Publicitate

La 48 de ore după această declarație, lucrările în curtea grădiniței continuă, după cum a putut constata astăzi reporterul AGORA. Muncitorii de la fața locului nu au putut să spună ce fel de clădire se construiește în curtea grădiniței. Mai mulți dintre ei s-au arătat deranjați de prezența reporterului, spunându-i „du-te că o să țină preotul o slujbă că nu o să-ți ajungă aer în tine”.

...

...

Directoarea grădiniței, Valentina Gasca, a declarat că noua clădire va găzdui un centru moral-spiritual și nicidecum o biserică. Cât ține de apariția preotului și a enoriașilor, filmată duminică de către membrii asociației „Părinți Solidari”, directoarea a spus că era vorba de o reuniune a clubului bunicuțelor și nu de o slujbă religioasă.

Potrivit viceprimarului Capitalei, Nistor Grozavu, pe terenul în cauză ar urma să fie construită o bibliotecă. Cel puțin, aceasta era intenția inițială a proiectantului care a obținut de la Primărie autorizația de construcții, susține oficialul. Grozavu a recunoscut însă că unele clădiri construite ajung să fie folosite contrar destinației.

„Nimeni nu raportează atunci când se încalcă proiectul. De multe ori suntem puși în fața faptului împlinit”, a spus viceprimarul.

Citiți de asemenea: Bisericile din curtea școlii: da sau nu?

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal