Ziarul de Gardă a cerut SIS-ului detalii despre decizia în baza căreia au fost expulzați cei șapte profesori; care au fost argumentele care au stat la baza acestei decizii; cine a luat această decizie; când le-a fost comunicată acestea decizie profesorilor etc. 

La 14 zile de la expedierea solicitării de informații, ziarul a primit și un răspuns de la SIS:

„Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a luat act de solicitarea venită din partea Dumneavoastră și vă aduce  la cunoștință că procedura de îndepărtare a cetățenilor străini de pe teritoriul național a fost efectuată în conformitate cu legislația națională în baza actelor emise de către autoritatea abilitată.

În aceeași ordine de idei, menționăm că la data de 06.09.2018, Serviciul de Informații și Securitate a acordat suportul necesar Biroului Migrație și Azil al MAI al R. Moldova pentru punerea în executare a deciziilor menționate supra, în termenul prevăzut de lege.

Totodată, folosim acest prilej pentru a ne exprima aprecierile față de aportul și eforturile publicației pe care o reprezentați la informarea veridică și echidistantă a publicului, și reiterăm disponibilitatea pentru o cooperare reciproc avantajoasă, în limitele impuse de legislația în domeniul de activitate a serviciilor de informații”, a comunicat instituția.

Amintim că șapte cetățeni turci au fost expulzați pe 6 septembrie, fără a li se oferi acte explicative, de către SIS. Cinci dintre ei erau solicitanți de azil politic în R. Moldova. SIS susține că aceștia ar avea legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!