Primul caz de boală s-a înregistrat la un copil de 10 ani, care s-a îmbolnăvit pe data de 12 septembrie, având febră de 38 de garde Celsius, iar pe data de 15 septembrie au apărut erupții cutanate, dar mama nu s-a adresat la medicul de familie.

Alt copil din familie, de 9 ani, a avut febră și erupții cutanante, iar mama la fel nu s-a adresat după asistență medicală. Pe data de 20 septembrie, la alți doi copii din familia respectivă (de 2 și 3 ani) au apărut semne de boală, dar mama nici atunci nu s-a adresat la medicul de familie.

În următoarele două zile, alți doi copii, de 2 și 7 ani, contactează boala. Doar pe data de 23 septembrie mama s-a adresat la medicul de familie. Drept urmare, cinci dintre copii au fost spitalizați în secția de boli infecțioase a Spitalului Raional Ceadîr-Lunga.

S-a constatat că minorii au fost în contact cu un copil bolnav de rujeolă pe data de 26 august, și că familia a fost în Germania pe parcursul a două luni, până la data de 25 august. Toți copiii bolnavi nu sunt vaccinați și nu frecventează instituțiile de învățămînt.

În acest context, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale îndeamnă și solicită tuturor părinților care observă semne de boală la copii să se adreseze imediat la medicul de familie. Rujeola este o boală periculoasă și contagioasă: un bolnav poate infecta 18 persoane.

Potrivit instituției, pe întreg teritoriul republicii se menține cod portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei, fiind asigurată supravegherea epidemiologică în regim de 24 de ore.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale accentuează că vaccinarea este unica și cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu rujeolă și îndeamnă populația să se vaccineze pentru a fi protejată de bolile transmisibile.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!