Amnesty International: Cel puțin încă 48 de cetățeni turci ar putea fi expulzați din Republica Moldova

Amnesty International: Cel puțin încă 48 de cetățeni turci ar putea fi expulzați din Republica Moldova

Cel puțin de 48 de rezidenți turci de pe teritoriul R. Moldova ar putea fi expuși la o operațiune similară de expulzare/deportare în condiții ilegale în Turcia. Declarația a fost făcută de Cristina Pereteatcu, directoarea Amnesty International Moldova (AIM), într-un scurt inverviu pentru portalul Balkan Insight.Potrivit ei, acțiunile din 6 septembrie ale autorităților moldovemne, din punctul de vedere al jurisprudenței naționale și internaționale, nu se încadrează nici ca expulzare, nici ca extrădare. 

„Vreau să vă spun că la ora actuală se vehiculează că ar urma să fie expulzați/deportați/sau nici nu știu cum să numesc acest lucru, încă 48 de persoane din R. Moldova. Acestea ar fi persoanele aflate pe „o listă neagră” care nu sunt numai de la liceul Orizont, dar desfășoară și alte activități în R. Moldova, precum oameni de afaceri. Dar toți de naționalitate turcă și care nu sunt plăcuți regimului Erdogan. Lista va fi mai lungă. Pentru noi este deja prea complicat că verificăm cum se va întâmpla și cine sunt ei mai exact. Partea proastă este că guvernarea a creat un precedent foarte periculos. Din moment ce ai creat un precedent, ai văzut care este reacția, dar în același timp ai văzut că se poate, din păcate există o teamă că astfel de abuzuri pot fi aplicate și cetățenilor R. Moldova”, a mai adăugat directoarea Amnesty International Moldova (AIM).

Întrebată dacă are vreo informație despre starea celor șapte cetățeni turci expulzați la 6 septembrie, Pereteatcu a declarat că sunt deținute în penitenciare. „Trei sunt într-o celulă, iar ceilalți patru se află în celule în locuri de detenție diferite. Ei au acces la avocat. Avocații comunică cu ei, asta cunoaștem în acest moment. Mi-e și teamă să mă gândesc la pedepse. Ar putea fi chiar detenție pe viață”, a declarat Cristina Pereteatcu.

Publicitate

Recent, AIM a cerut autorităților să expună public audierile pe care le-au făcut în Comisia pentru securitate națională din Parlament, pe motiv că acestea sunt de interes public.

„În primul rând, nu ne miră că statul a răspuns în felul în care a făcut-o. De regulă, în majoritatea situațiilor din ultimul timp, fie se invocă protecția datelor cu caracter personal sau anume în acest caz, secretul de stat. Suntem mai multe organizații care ne-am coalizat și vom veni cu o reacție în special deoarece va avea loc vizita președintelui turc Recep Erdogan, preconizată pentru 17-18 octombrie. Cred că este o insultă la adresa cetățenilor și nu doar a cetățenilor acestui stat, dar și a persoanelor care locuiesc pe teritoriul R. Moldova, deoarece vine aici un personaj pentru care, în acest moment, drepturile omului nu există și dintr-o țară – Turcia - în care arestul se aplică arbitrar, iar oamenii din moment ce ajung în locurile de detenție sunt victime ale tratamentului inuman, torturii, etc”, a conchis sursa.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal