
DOC. Fără salarii de două luni: Angajații Agenției Naționale pentru Sănătate au venit cu un demers la noul ministru
Angajații Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) nu și-au primit salariile deja de două luni și nici nu știu când se va întâmpla acest lucru. Se întâmplă a doua oară în doar cinci luni de la reorganizarea Serviciului de Supraveghere de stat a Sănătății Publice când angajații se confruntă cu rețineri salariale de câteva luni. De altfel, deși autoritățile au promis mărirea lefurilor acestora, după reformă specialiștii au constatat că primesc mult mai puțini bani pe card decât până la ea, scrie sanatateinfo.md.
・
Astfel, în jur de 80 de angajați ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au semnat un demers către Silvia Radu, proaspăt ministrul a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în care îi solicită să se implice în soluționarea problemei reținerilor salariale în cadrul instituției.
„Fiind bugetari, nu avem alte surse de existență în afară de salariu. Sunt însă diverse cheltuieli zilnice și lunare, care trebuie achitate necondiționat”, scriu angajații în demersul către Silvia Radu.

Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul afirmă că una dintre probleme ar fi insuficiența de contabili pe care îi are instituția. Din patru câți erau, contabilul-șef și încă unul au demisionat, se presupune, din cauza volumului mare de muncă. Până la reforma serviciului, fiecare entitate teritorială de sănătate publică avea câte un contabil. Aceștia au fost însă printre primii demiși după schimbarea structurii SSSSP.
Primele rețineri de salarii au avut loc pentru lunile mai și iunie. Atunci angajații le-au ridicat abia la sfârșit de iulie. Responsabilii dădeau vina pe tranziție, invocând că informațiile despre salarii au ajuns mai greu la Chișinău, deoarece nu ar fi fost prezentate la timp sau incorect.
În urma reformei Serviciului de Stat al Sănătății Publice, numărul angajaților a fost redus în jumătate, astfel că acum acesta dispune de peste 1.600 de specialiști. Au fost demiși, în mare parte, specialiștii pensionari, contabilii și juriștii. Unul dintre punctele forte ale reformei Serviciului de Supraveghere a Sănătății Publice vociferat de autorități viza salariile specialiștilor din acest domeniu. Autoritățile afirmau că acestea se vor majora după reorganizare, fără să precizeze cu cât.